Judecătorul în privința căruia CSM a permis recent pornirea urmăririi penale face dezvăluiri despre acuzațiile care i se aduc

Anticoruptie.md
02/02/2017
magistrat.md

Judecătorul de instrucție Dorin Munteanu, în privința căruia Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat marți, 31 ianuarie, acord de pornire a urmării penale și de tragerea la răspundere penală, oferă detalii despre cazul în baza căruia procurorii au intentat dosarul penal. Astfel, într-o notă explicativă expediată pe adresa postalului Anticoruptie.md, magistratul lasă să se înțeleagă că urmărirea penală în privința lui ar putea să fie inițiată cu intenție de răzbunare.

Dorin Munteanu susține că dosarul penal a fost pornit pentru că el ar fi eliberat-o din arest preventiv pe o persoană învinută în cadrul unui dosar penal pentru escrocherie. Decizia de eliberare a fost însă adoptată pentru că procurorul a refuzat să prezinte probe care ar confirma necesitatea aflării învinuitului în arest, chiar dacă judecătorul i-a cerut anterior acest lucru.

„La acest capitol, țin să accentuez asupra faptului că, în ambele ședințe de judecată din data de 06.12.2016 și 09.12.2016 (de examinare a demersurilor procurorului de prelungire a măsurii preventive), am solicitat ca procurorul să informeze instanța de judecată despre acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală în vederea verificării argumentelor lui A.I. despre efectuarea achitării pentru imobilul procurat prin transfer bancar, dar și celelelte argumente menționate mai sus, la care procurorul a indicat că nu a verificat argumentele în cauză deoarece nu consideră de cuviință, insistând asupra poziției sale. Despre necesitatea verificării argumentelor date în special a fost informat procurorul Nicu Șendrea în ședința din 06.12.2016, până la data examinării demersului de prelungire a măsurii preventive în privința lui A.V., însă și în acest caz procurorul nu a reacționat. Astfel, este evident faptul că termenul de 20 de zile de arest preventiv acordat de instanța de judecată inclusiv și pentru verificarea de către procuror a argumentelor învinuiților a fost utilizat ineficient de către procuror, ultimul refuzând categoric la acel moment să verifice versiunea învinuiților, bazându-se doar pe poziția pretinsei părți vătămate, prin ce a dat dovată de o evidentă poziție de părtinire”, scrie judecătorul în explicația sa.

Mai mult, magistatul menționează că procurorul care a instrumentat dosarul ar fi pornit cu un an în urmă unul similar, în privința acelorași învinuiți, dar ulterior a clasat cauza penală.

„În afară de cele expuse mai sus, aș dori să informez asupra faptului că, după pronunțarea încheierii, avocatul învinuitului, neoficial mi-a comunicat despre faptul că, de la clientul său a aflat că în anul 2015 A.V. fiind pe acest dosar reținut pentru 72 ore de către organul de urmărire penală, fiind influențat de procurorul Nicu Șendrea, i-a transmis ultimului suma de 2.000 de euro, după ce a fost eliberat din reținere fără a fi dus la arest, iar ulterior și scos de sub urmărire penală. Concomitent, țin să menționez și asupra faptului că după aplicarea de către mine a arestului preventiv pe un termen de 20 de zile lui A.I. și A.V., necunoscând despre faptul că vor fi înaintate demersuri despre prelungirea măsurii preventive, dar și că acestea îmi vor fi mie repartizate spre examinare, procurorul Nicu Șendrea m-a informat că dosarul cu pricina este la control, iar cineva din conducere este interesat de soluția pe acest caz”, mai scrie Munteanu.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, procurorul șef al mun. Chișinău, Igor Popa, ne-a declarat că procurorul Nicu Șendrea a depus joi, 2 februarie, un raport cerând ca Procuratura Anticorupție să se autosesizeze în privința declarațiilor lui Dorin Munteanu și să verifice informațiile. Totodată, Nicu Șendrea respinge acuațiile care i se aduc.  

Recent, mai mulți reprezentanți ai societății civile au lansat o declarație comună în care atenționează că urmărirea penală pornită în privinţa judecătorului Dorin Munteanu poate fi interpretată drept o persecutare pentru nerespectarea de către magistrat a cerinţelor procurorilor, fapt ce „va avea un efect dezastruos asupra independenţei judecătorilor şi a echitaţii procedurilor penale”. Totodată, cred reprezentanţii societăţii civile, solicitarea și acordul de pornire a urmăririi penale pe numele lui Dorin Munteanu ar putea însemna un atac la independența judecătorilor, prin astfel de acțiuni fiind instaurată frica în rândul magistraţilor.

Anticoruptie.md
02/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii