Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reţinut. Magistratul este urmărit penal pentru îmbogăţire ilicită

Anticoruptie.md
27/06/2017
Oleg Melniciuc. Foto: CIJM

Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut marți, 27 iunie. Informaţia a fost confirmată de Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, pentru portalul Moldova Curată. Între timp, procurorii efectuează percheziții în biroul magistratului, în cadrul unui dosar deschis pe numele acestuia pentru îmbogățire ilicită, mai scrie aceeaşi sursă. Melniciuc este primul magistrat urmărit penal în baza acestui articol (330.2), inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în 2013. Consiliului Superior al Magistraturii a examinat în ședința de astăzi demersul procurorilor privind efectuarea acțiunilor de anchetă în privința lui Oleg Melniciuc. CSM a autorizat perchezițiile, reținerea și aducerea silită a lui Oleg Melniciuc.  

„Azi, CSM a examinat demersul procurorului general privind acordul pentru petrecerea unor măsuri de urmărire penală în legătură cu judecătorul Melniciuc. Nu a fost un acord pentru a porni urmărirea penală, ci doar pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală. Pentru astfel de categorie de infracțiune, îmbogățirea ilicită, nu este necesar acordul. Procurorul general poate porni singur un asemenea dosar penal. Dosarul penal a fost pornit în luna martie 2017”, a precizat Eduard Harunjen, pentru Ziarul de Gardă

Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016 Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300.000 de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Solicitat de Jurnal TV să comenteze această donație și alte venituri indicate în declarația sa, Melniciuc ar fi refuzat să discute cu reporterii.

Judecătorul locuiește cu familia sa într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial - 29.520 de euro - un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale, despre care a scris anterior Centrul de Investigaţii Jurnalistice într-o anchetă

Potrivit investigaţiei, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale şi mama, dar și câteva rude ale președintelui instanței.  

La începutul lunii ianuarie, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal  privind acțiunile lui Melniciuc în cazul blocului construit pentru angajații Judecătoriei sectorului Râșcani, în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a publicat-o pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, dar au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice dacă în acest caz există un conflict de interese. Instituția rămâne nefuncțională deocamdată.

Oleg Melniciuc, anterior președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a ratat acum câteva luni fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a acceptat cererea de a fi numit repetat în funcție, după ce președintele Igor Dodon a respins candidatura magistratului la începutul lunii ianuarie. Acum doi ani, CSM l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător și vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, la funcția de președinte al aceleiași instanțe. Nicolae Timofti a scris negru pe alb că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”, se arată în document. În context, șeful statului a amintit despre un control complex efectuat la acestă instanță în urma căruia activitatea acestei judecătorii a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare. În iunie 2013 Nicolae Timofti l-a numit șef la Judecătoria sectorului Râșcani. Anterior, la Adunare generală a judecătorilor, el a candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, dar nu a fost ales. Oleg Melniciuc a criticat în repetate rânduri reorganizarea sistemului judecătoresc.

Anticoruptie.md
27/06/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii