„Kuliokul” rămâne închis. Procurorul Petru Iarmaliuc, „prea tânăr” pentru a-l înfrunta pe Igor Dodon

Viorica Mija
15/08/2023
Colaj CIJM

Dosarul denumit generic „Kuliok”, în care fostul președinte, Igor Dodon, este învinuit de corupţie pasivă și finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor, va fi transmis unui alt procuror. Asta, după ce, în urma unei modificări legislative a procedurii de delegare a procurorilor, acuzatorul Petru Iarmaliuc a fost nevoit să plece din Procuratura Anticorupție. Iarmaliuc, care i-a înaintat învinuirea fostului președinte, a fost în repetate rânduri acuzat de Igor Dodon de lipsă de experiență. De altă parte, Iarmaliuc promitea să ducă dosarul până la capăt și declara că unica experiență pe care nu o are e cea de corupt. Până în decembrie 2022, cei trei apărători ai fostului președinte Igor Dodon au solicitat de cinci ori recuzarea acuzatorului Petru Iarmaliuc. Solicitarea avocaților  a fost respinsă de fiecare dată.

„La 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor). Noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și anume, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate. La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc. Din aceste considerente, după consultare cu Procurorul-Șef Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Totodată, Procuratura Anticorupție anunță că va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori.

„Această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. Cei cinci procurori anticorupție numiți în funcție toamna trecută după concurs au fost toți tineri procurori delegați la Procuratura Anticorupție din alte procuraturi. O soluție pentru a mări numărul de candidați care întrunesc condițiile să devină parte din echipa Procuraturii Anticorupție pe funcție sau prin delegare ar fi să modificăm legea cu privire la procuratură să permitem procurori cu o vechime de 3 ani să candideze la aceste funcții (Legea nr. 3/2016, art. 20 alin. (4)). Dacă ne dorim o Procuratură Anticorupție reformată cu o reputație și energie nouă, trebuie să promovăm mecanisme de a construi această instituție”, se mai spune în comunicatul PA.

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată dosarul penal, în care fostul şef al statului este învinuit de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a Partidului Socialiştilor, în data de 6 octombrie 2022.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, spun acuzatorii.

Procurorii susţin că suma ar fi fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei pentru a negocia în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova și personal lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între PDM şi PSRM.

Dosarul a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond, deoarece, conform prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova.

 

Viorica Mija
15/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii