La vremuri noi, tot noi! // Furnizorul biosimilarului Strim, Esculap SRL, va livra diabeticilor teste de glicemie pentru glucometrele Clever Chek  

Ilie Gulca
21/04/2021

Diabeticii cu vârsta de 18+ ani vor avea consumabile de la furnizorul biosimilarului Strim, Esculap SRL. După cum a anunțat, statul a decis să cumpere consumabile pentru glucometrele Clever Chek, model TD-4227, aflate deja în dotarea pacienților din 2019. Esculap SRL este compania care a distribuit biosimilarul Strim după licitația cu scandal din noiembrie 2018 în urma căreia au fost înregistrate un număr considerabil de reacții adverse.

De data asta, Esculap SRL a câștigat licitația în valoare de 29 de milioane de lei. Compania urmează să livreze 16.962.000 de teste pentru măsurarea glicemiei în valoare de 21.662.170 de lei: 16.962.000 de lancete în valoare de 3.663792 de lei; alte 2.217.600 de teste în valoare de 2.979.389 de lei; 2.217.600 de lancete în valoare de 694.552 de lei. De asemenea, firma urmează să ofere 23.000 de glucometre Clever Chek, model TD-4227, produse de compania TaiDoc din Taiwan.

Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Jan Sîli, patronul Esculap, a evitat să vorbească despre cât de profitabil este acest contract cu statul.

Această întrebare a apărut în contextul în care șeful Pharmony SRL, Alexandru Șarco, a acuzat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate că a solicitat teste pentru măsurarea glicemiei compatibile cu glucometrul Clever Chek, fapt care favorizează producătorul TaiDoc și distribuitorul în Moldova Polisano Prim SRL. 

„Acest fapt limitează competitivitatea financiară a celorlalți potențiali participanți atâta timp cât exonerează producătorul TaiDoc, Taiwan, și Polisano Prim SRL să livreze glucometre”, se menționează într-o decizie a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Prin urmare, orice alt agent economic decât Polisano Prim, în cazul participării la această licitație, urma să cheltuiască cu 30–40% mai mult decât Polisano-Prim.

Glucometrele Clever Check au ajuns în dotarea celor circa 100.000 de diabetici din Moldova în urma unui contract încheiat, în ianuarie 2019, cu SRL Polisano Prim, fosta firmă a actualei deputate Ruxanda Glavan.

Un raport al Curții de Conturi despre asigurarea pacienților cu diabet zaharat cu dispozitive medicale a relevat că au fost repartizare în 2019 glucometre la 99.600 de persoane. Dintre acestea, arată același raport, 4.650 de dispozitive au fost returnate din diferite motive.

„Acest proces a fost realizat anevoios din cauza lipsei unor date exacte despre pacienți, ceea ce a determinat tergiversarea distribuirii lor”, se arată în raportul auditorilor Curții de Conturi.

Potrivit fostei ministre a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, achiziția glucometrelor și testelor ar fi fost de la bun început oneroasă. „Achiziționarea glucometrelor a fost un caz de procuratură, dar nu s-a ocupat nimeni de asta. Situația continuă și acum”, ne-a declarat Ala Nemerenco. 

Ea a mai precizat că glucometrele erau de proastă calitate. În plus, au existat o serie de probleme cu livrarea acestora prin intermediul Poștei Moldovei, care a costat statul alte două milioane de lei, lucru confirmat de același raport al Curții de Conturi.

Conform studiului Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, glucometrele Clever Chek și OnCall Plus au cea mai mare marjă de eroare

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA a anunțat că a efectuat un studiu despre nivelul de precizie a glucometrelor achiziționate de stat în Moldova. Conform rezultatelor studiului, din cele cinci modele de glucometru AccuCheck Active s-a dovedit să aibă cea mai mică marjă de eroare, de vreme ce Clever Chek și OnCall Plus – cea mai mare.

Polisano Prim SRL a anunțat Asociația Tinerilor cu Diabet DIA că intenționează să o acționeze în judecată motivând că studiul realizat de ultima nu ar fi recunoscut de nicio autoritate.

În ce privește Esculap SRL, aceasta a câștigat, în 2018, licitația pentru livrarea a 410.860 de stilouri injectoare Strim. Până la urmă, statul a ridicat doar 153.455 de stilouri din cauza numărului sporit de reacții adverse și a refuzului pacienților să folosească preparatul cu pricina. Acum Jan Sâli a acționat statul în judecată pentru faptul că nu și-a onorat obligațiile.

Despre numărul de reacții adverse, omul de afaceri dă vina pe autorități și pe doctori, care nu au știut să administreze doza corectă a preparatului.

Ilie Gulca
21/04/2021Follow us on Telegram

Comentarii