Diabeticii cu vârsta de 18+ ani vor avea consumabile de la furnizorul biosimilarului Strim, Esculap SRL. După cum a anunțat, statul a decis să cumpere consumabile pentru glucometrele Clever Chek, model TD-4227, aflate deja în dotarea pacienților din 2019. Esculap SRL este compania care a distribuit biosimilarul Strim după licitația cu scandal din noiembrie 2018 în urma căreia au fost înregistrate un număr considerabil de reacții adverse.
De data asta, Esculap SRL a câștigat licitația în valoare de 29 de milioane de lei. Compania urmează să livreze 16.962.000 de teste pentru măsurarea glicemiei în valoare de 21.662.170 de lei: 16.962.000 de lancete în valoare de 3.663792 de lei; alte 2.217.600 de teste în valoare de 2.979.389 de lei; 2.217.600 de lancete în valoare de 694.552 de lei. De asemenea, firma urmează să ofere 23.000 de glucometre Clever Chek, model TD-4227, produse de compania TaiDoc din Taiwan.
Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Jan Sîli, patronul Esculap, a evitat să vorbească despre cât de profitabil este acest contract cu statul.
Această întrebare a apărut în contextul în care șeful Pharmony SRL, Alexandru Șarco, a acuzat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate că a solicitat teste pentru măsurarea glicemiei compatibile cu glucometrul Clever Chek, fapt care favorizează producătorul TaiDoc și distribuitorul în Moldova Polisano Prim SRL.
„Acest fapt limitează competitivitatea financiară a celorlalți potențiali participanți atâta timp cât exonerează producătorul TaiDoc, Taiwan, și Polisano Prim SRL să livreze glucometre”, se menționează într-o decizie a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
Prin urmare, orice alt agent economic decât Polisano Prim, în cazul participării la această licitație, urma să cheltuiască cu 30–40% mai mult decât Polisano-Prim.
Glucometrele Clever Check au ajuns în dotarea celor circa 100.000 de diabetici din Moldova în urma unui contract încheiat, în ianuarie 2019, cu SRL Polisano Prim, fosta firmă a actualei deputate Ruxanda Glavan.
Un raport al Curții de Conturi despre asigurarea pacienților cu diabet zaharat cu dispozitive medicale a relevat că au fost repartizare în 2019 glucometre la 99.600 de persoane. Dintre acestea, arată același raport, 4.650 de dispozitive au fost returnate din diferite motive.
„Acest proces a fost realizat anevoios din cauza lipsei unor date exacte despre pacienți, ceea ce a determinat tergiversarea distribuirii lor”, se arată în raportul auditorilor Curții de Conturi.
Potrivit fostei ministre a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, achiziția glucometrelor și testelor ar fi fost de la bun început oneroasă. „Achiziționarea glucometrelor a fost un caz de procuratură, dar nu s-a ocupat nimeni de asta. Situația continuă și acum”, ne-a declarat Ala Nemerenco.
Ea a mai precizat că glucometrele erau de proastă calitate. În plus, au existat o serie de probleme cu livrarea acestora prin intermediul Poștei Moldovei, care a costat statul alte două milioane de lei, lucru confirmat de același raport al Curții de Conturi.
Asociația Tinerilor cu Diabet DIA a anunțat că a efectuat un studiu despre nivelul de precizie a glucometrelor achiziționate de stat în Moldova. Conform rezultatelor studiului, din cele cinci modele de glucometru AccuCheck Active s-a dovedit să aibă cea mai mică marjă de eroare, de vreme ce Clever Chek și OnCall Plus – cea mai mare.
Polisano Prim SRL a anunțat Asociația Tinerilor cu Diabet DIA că intenționează să o acționeze în judecată motivând că studiul realizat de ultima nu ar fi recunoscut de nicio autoritate.
În ce privește Esculap SRL, aceasta a câștigat, în 2018, licitația pentru livrarea a 410.860 de stilouri injectoare Strim. Până la urmă, statul a ridicat doar 153.455 de stilouri din cauza numărului sporit de reacții adverse și a refuzului pacienților să folosească preparatul cu pricina. Acum Jan Sâli a acționat statul în judecată pentru faptul că nu și-a onorat obligațiile.
Despre numărul de reacții adverse, omul de afaceri dă vina pe autorități și pe doctori, care nu au știut să administreze doza corectă a preparatului.
Finanţatori:
Parteneri: