Luau mită de la șoferii moldoveni care transportau colete. Mai mulți polițiști de frontieră de la Vama Sculeni, România, cercetați pentru corupție

Crina Dumitriu
23/11/2023
FOTO: Anticoruptie.md

Mai mulți polițiști de frontieră au fost audiați, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, într-un dosar de corupţie la Vama Sculeni. Aceștia ar fi pretins mită de la șoferi din Republica Moldova care transportau colete către și din țări din Europa.  

„Ancheta în sine vizează o serie de prezumtive infracţiuni de corupţie despre care se presupune că s-au desfăşurat la Vama Sculeni. Din ce am văzut, în mare, ar fi vorba de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu. Mai multe date nu avem pentru că din punct de vedere procedural nu avem acces la dosar. Urmează să se desfăşoare, într-o procedură nepublică, restul actelor de urmărire penală ce vor urma. Urmează să vedem exact despre ce este vorba în dosar, realitatea tuturor acuzaţiilor. Nu ştiu să zic ce sume de bani s-au vehiculat cu titlul de mită, pentru că dacă vorbim de mai multe infracţiuni, în unele dintre ele nu intră un circuit al banilor", a explicat Ovidiu Bulgariu, avocatul a doi dintre poliţiştii de frontieră aduşi la audieri la DNA Iaşi, citat de Agerpress.

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au efectuat miercuri percheziţii în 7 locaţii din judeţul Iaşi, una dintre ele fiind Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii anticorupţie acuză mai mulţi poliţişti şi vameşi de la Vama Sculeni că luau mită de la şoferi pentru a nu controla maşini de marfă care aduceau colete din Republica Moldova.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise de către funcţionari publici în legătură exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2023. În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 7 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi", a transmis DNA într-un comunicat de presă, citat de Agerpress. 

Poliția de Frontieră nu a comentat public cazul de corupție la Vama Sculeni din România și nu a precizat dacă a colaborat sau în cadrul acestei nu cu anchete.    

Crina Dumitriu
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii