Machena și directorul închisorii Cricova, în izolatorul CNA. Trecutul criminal al interlopului  

Ilie Gulca
25/02/2021
Foto: CIJM

Vladimir Moscalciuc, alias Machena, a fost transferat, miercuri seară, din Penitenciarul nr. 15 Cricova în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Transferul a fost efectuat în baza unei ordonanțe a procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a confirmat pentru Portalul Anticoruptie că Machena și directorul interimar al Penitenciarului nr. 15 Cricova, Victor Munteanu, au fost plasați miercuri în izolatorul CNA, însă nu a putut să comunice acuzațiile aduse celor doi.

Transportarea lui Machena și Munteanu la CNA a fost efectuată după descinderile de miercuri dimineață în Penitenciarul nr. 15 Cricova. Operațiunea a fost realizată cu sprijinul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), al Inspectoratului Național de Investigații și Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.

Descinderea este efectuată în dosarul privind funcționarea unei organizații criminale. De la începutul lunii februarie curent, procurorii și instituții de forță efectuează percheziții în închisori. Inițial, la 10 februarie, controlul a avut loc pe teritoriul municipiului Chișinău și la Penitenciarul Nr. 18 Brănești, care s-a soldat cu reținerea a 12 persoane, inclusiv a colonelului de justiție, Viorel Perciun, șeful închisorii.

„Motivul perchezițiilor ține de investigarea unuia din adjuncții Administrației, Serghei Demcenco, de către PCCOCS pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Acest dosar este diferit de cel investigat de Procuratura municipiului Chișinău la subiectul escrocheriilor cu cardurile bancare din Penitenciarul nr. 18 Brănești”, a precizat serviciul de presă al acestei procuraturi.

Acestea sunt suspectate de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Grupul ar fi activat în cadrul penitenciarului de la Brănești care ar fi dotat cu tehnică specială, iar de la domiciliile celor vizați s-ar fi ridicat sume de bani în mărime de aproximativ 5 milioane de lei.

În ce privește Machena, acesta se află în detenție începând cu ianuarie 2002 după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari. Ulterior, i-a fost redusă la zece ani. În 2012, a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul era pe rol la Judecătoria Chișinău și a bătut pasul pe loc deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale au refuzat să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Ilie Gulca
25/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii