Judecătoarea Ţonov, obligată să examineze o plângere pe care a refuzat-o pentru că mirosea urât

Julieta Saviţchi
22/11/2022
Foto simbol

Magistrata Irina Ţonov de la Judecătoria Chişinău a fost obligată de Curtea de Apel Chişinău să examineze o cerere de chemare în judecată a unui agent economic, după ce aceasta a refuzat să-i dea curs pe motiv că mirosea urât şi-i provoca vomă.

Irina Ţonov a semnat, în aprilie 2022, o încheiere prin care a restituit întreprinderii Invox-S cererea de chemare în judecată pe motiv că avea un miros insuportabil, nu se evapora şi făcea imposibilă examinarea.

Magistrata şi-a justificat încheierea că nu există nicio lege în lume care ar obliga-o să suporte consecințele provocate de substanța cu care au fost îmbibate actele prezentate de reclamant și a decis să restituie cererea.

Irina Ţonov a scris în încheiere că reclamantul poate să se adreseze în instanţă cu o altă cerere după ce vor fi „lichidate încălcările”. Agentul economic a contestat însă încheierea în instanţa ierarhic superioară.

Curtea de Apel a găsit neîntemeiate justificările magistratei Ţonov. „În cazul în care a stabilit că este imposibil să studieze materialele prezentate de reclamant, urma să nu dea curs cererii de chemare în judecată și să solicite de la reclamant un nou set de acte. Totodată, Colegiul reține că argumentele invocate de instanță în încheierea de restituire sunt fără suport probator, nefiind întocmit în acest sens nici un act de constatare”, se menţionează în decizia Curţii de Apel.

Magistrata Irina Ţonov, pe când activa la Judecătoria Căuşeni, l-a condamnat pe un bărbat din satul Zaim la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru că ar fi încercat să fure 116 peşti vii şi 306 kg de peşte mort. Magistrata a mai decis ca “plasa pentru prins peşte, blugii inculpatului, pantofii, chiloţii, ciorapii şi scurta de iarnă să fie nimicite”, hainele fiind considerate corpuri delicte.

Julieta Saviţchi
22/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii