Magistratul Aureliu Postica, pe banca acuzaților. Cum comentează învinuirile care i se aduc

Tatiana Gherța
03/04/2023
captură CIJM

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat luni despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui judecător de săvârșirea infracțiunii de includere a datelor incomplete sau false în declarația de avere și interese personale. Este vorba de judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, Alexandru Postică. Postică a venit cu o reacție pentru anticoruptie.md și a menționat că dosarul nu este nimic altceva decât „o încercare nereușită a procurorilor să-și justifice abuzurile”.

Potrivit informațiilor prezentate de PA, „în perioada cuprinsă între anii 2018 – 2021, judecătorul, acționând cu intenție directă, fiind persoană cu funcție de demnitate și subiect al declarării împreună cu membrii familiei, cu scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de 866 916 lei, a inclus date incomplete sau false în declarația de avere și interese personale”.

Contactat pentru o reacție, magistratul Aureliu Postică a declarat pentru anticorupție.md că această cauză penală a derivat din cauza penală, în temeiul bănuielii de îmbogățire ilicită, inițiată în luna septembrie 2022 de Procuratura Anticorupție. În martie curent cauza a fost clasată, iar Postică a fost scos de sub învinuire. Postică spune că a avut niciun scop să introducă date false în declarația de avere, iar insistența procuraturii nu este decât „o acrobație juridică”. 

„Acest lucru constituie o încercare nereușită a procurorilor să-și justifice abuzurile care au stat la baza inițierii și suspendării mele inițiale din funcție în temeiul așa-zisei îmbogățiri ilicte. Din învinuirea care-mi este formulată în rechizitoriu ar rezulta că pretinsele date incluse în declarațiile mele de avere, așa-zise false în viziunea procurorilor, au fost pentru a-mi deghiza veniturile ilicite sau pentru a-mi reflecta ilicit majorarea veniturilor. În condițiile în care procurorii nu au constatat careva discrepanțe între veniturile și cheltuielile familiei mele, mai mult, veniturile depășeau substanțial cheltuielile în perioada vizată, insistența procuraturii pe acest pretins fals în declarații nu este decât o acrobație juridică și continuarea abuzurilor în privința mea”, a precizat Aureliu Postică pentru anticoruptie.md.

Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, dar Postică este sigur că aceasta va fi strămutată pentru examinare la o altă instanță, pentru a nu exista conflinct de interese, întrucât anume la Judecătoria Buiucani a activat până în septembrie 2022. 

Pentru faptele comise Postica riscă amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 lei sau cu închisoare de până la 1 an, totodată nu va avea dreptul să ocupe anumite funcţii sau să desfășoare o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Amintim că, la 9 septembrie, CSM a dat curs solicitării procurorului general de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a dat curs şi iniţiativei de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere.

Aureliu Postică a raportat pentru 2021 un teren cu suprafaţa de 6 ari, într-o zonă pitorească de lângă Chişinău, pe care l-a cumpărat în 2020 cu 500.000 de lei. Magistratul indică că preţul de piaţă este de 600.000 de lei. Pe terenul respectiv se afla o casă în construcţie, care a fost finisată şi estimată de magistrat la 2.000.000 de lei.

Potrivit declaraţiei semnată de Aureliu Postică, soţia sa a avut venituri în anul trecut de 1.303.691 de lei. În 2020, Diana Postică ar fi avut venituri de 1.813.805 de lei. SRL DB Express Account a fost fondată de Diana Postică în 2018, iar SRL Dilexcont, în 2021. Doar pe parcursul a 10 luni de la înregistrare, Dilexcont i-a adus soţiei magistratului venituri de 725.500 de lei.

Judecătorul a mai raportat în proprietate două apartamente, de 41,9 metri pătraţi, evaluat la 232.295 de lei, şi de 80 metri pătraţi, evaluată la 436.492 de metri pătraţi. Familia a mai avut un apartament, de 41 metri pătraţi, evaluat la 435.000 lei, pe care l-a vândut în 2020 cu 932.827 de lei.

Diana Postică are înregistrat pe numele său un cont bancar în care păstrează 1.124.224 lei, iar Aureliu Postică, două conturi bancare în care sunt păstrate 275.994 lei şi 1.500.000 lei. Totodată, magistratul a mai investit 10.000 de euro într-un fond de investiţii din Austria. Cu toate acestea, anul trecut magistratul a contractat un credit de 1.500.000 de lei pentru o perioadă de 20 de ani.

Tatiana Gherța
03/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii