Judecătorul Aureliu Postică, liber să revină în magistratură. Procurorii i-au clasat dosarul pentru îmbogăţire ilicită

Anticorupţie.md
15/03/2023
CIJM

Magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chişinău, învinuit de procurori de îmbogăţire ilicită, a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul i-a fost clasat. Judecătorul, suspendat pentru perioada desfăşurării urmăririi penale, este în drept să revină în sistem.

Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi anulare a dosarului a fost semnată de procurorul pe caz, Ina Frunze-Bargan, care a constatat, la 6 luni de la intentarea dosarului penal, că lipsesc elementele constitutice al infracţiunii de îmbogăţire ilicită.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Aureliu Postică a comunicat că va depune o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind anularea suspendării şi revenirea în funcţie, cu achitarea salariului pentru lunile de absenţă forţată la serviciu. Totodată, urmează să decidă dacă va solicita prejudicii morale.

„S-a urmărit nişte interese şi mi-au fabricat dosarul pentru ca să mă înlăture pentru o perioadă”, a declarat Postică pentru Anticoruptie.md.

Amintim că, la 9 septembrie, CSM a dat curs solicitării procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a dat curs şi iniţiativei de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere.

După suspendarea din funcţie, Aureliu Postică a făcut declaraţii pentru portalul Anticoruptie.md, în care susţinea că dosarul este fabricat la comanda şefului interimar al CSM, Dorel Musteaţă, care s-ar fi răzbunat pentru criticile aduse anterior. „Cred că este vorba de frustrare peronală a lui Musteaţă. În toamna anului 2019, am participat la cele două adunări ale judecătorilor şi m-am expus că CSM, în componenţa în care se afla, este ilegal. Apoi m-am expus public şi asupra celor ce se întâmplă în CSM, despre blocajul din justiţie. Acum candidez pentru funcţia de membru al CSM şi sunt verificat de comisia pre-veting. Faptul că sunt cercetat penal va fi un motiv ca să fiu scos din cursă”, a declarat atunci Postică.


 

Anticorupţie.md
15/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii