VIDEO// Magistratul Aureliu Postică, despre dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită: „Este o făcătură la comanda şefului interimar al CSM”

Julieta Saviţchi
22/09/2022
CIJM

Magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chişinău, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi acordul ca să fie cercetat penal pentru fals în declaraţiile de avere, pledează nevinovat. Deşi a fost citat oficial, judecătorul nu a avut acces în sala de şedinţe, fiindu-i permis să asiste doar la pronunţarea dispozitivului.

Aureliu Postică, la momrnt suspendat din funcţie, a făcut declaraţii pentru portalul Anticoruptie.md, în care susţine că dosarul este fabricat la comanda şefului interimar al CSM, Dorel Musteaţă.

Magistratul s-a arătat indignat şi de faptul că nu i s-a permis să asiste la şedinţă şi pledează ca toate acţiunile împotriva sa să desfăşoare transparent, cu accesul presei:„Este un abuz evident. Îmi închipui dacă eu, ca judecător, luam o decizie în privinţa cuiva fără să-i permit să se expună şi să-l invit doar la pronunţarea sentinţei”.

Aureliu Postică a spus că nu cunoaşte prea multe despre dosar, nu a comunicat cu procurorul pe caz, doar cu ofiţerul de urmărire penală, care i-a înaintat statutul de bănuit de îmbogăţire ilicită. Magistratul a precizat că din câte ştie, dosarul a fost pornit în baza unui denunţ semnat de o femeie care pretinde că i-ar fi rudă, dar pe care nu o cunoaşte.

Judecătorul Postică a adus cu el şi o mapă cu documente de la Fisc privind veniturile celor două firme ale soţiei, precum şi veniturile obţinute de socrul său în Italia. „Soţia oferă servicii juridice şi de audit. Munceşte enorm de mult. Este o aberaţie să spună că nu-i aparţine câştigul. Socrul meu, care a cumpărat terenul, munceşte de 10 ani peste hotare. Iată deţin documente asupra veniturilor legale de 40.000 de euro. Asta e tot ce am adunat în grabă, dar a câştigat mai mult. Am vândut cu 930.000 de lei un apartament, banii i-am declarat şi am plătit şi impozitul pe venit. Totodată, am luat şi un credit de 1.500.000 de lei de la Victoriabank. Am făcut calcule privind veniturile şi cheltuielile din ultimii 4 ani. Pe lângă faptul că cheltuielile sunt acoperite de venituri legale, rămân şi mijloace suficiente pentru a ne asigura existenţa”, a spus magistratul.

Întrebat care ar fi interesul şefului de la CSM ca să-i fie intentat dosar penal, Aureliu Postică a spus că ar fi o răzbunare din partea lui Musteaţă pentru criticile aduse anterior. „Cred că este vorba de frustrare peronală a lui Musteaţă. În toamna anului 2019, am participat la cele două adunări ale judecătorilor şi m-am expus că CSM, în componenţa în care se afla, este ilegal. Apoi m-am expus public şi asupra celor ce se întâmplă în CSM, despre blocajul din justiţie. Acum candidez pentru funcţia de membru al CSM şi sunt verificat de comisia pre-veting. Faptul că sunt cercetat penal va fi un motiv ca să fiu scos din cursă”, a declarat Postică.

Amintim că, la 9 septembrie, CSM a dat curs solicitării procurorului general de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a dat curs şi iniţiativei de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere.

Aureliu Postică a raportat pentru anul trecut un teren cu suprafaţa de 6 ari, într-o zonă pitorească de lângă Chişinău, pe care l-a cumpărat în 2020 cu 500.000 de lei. Magistratul indică că preţul de piaţă este de 600.000 de lei. Pe terenul respectiv se afla o casă în construcţie, care a fost finisată şi estimată de magistrat la 2.000.000 de lei.

otrivit declaraţiei semnată de Aureliu Postică, soţia sa a avut venituri în anul trecut de 1.303.691 de lei. În 2020, Diana Postică ar fi avut venituri de 1.813.805 de lei. SRL DB Express Account a fost fondată de Diana Postică în 2018, iar SRL Dilexcont, în 2021. Doar pe parcursul a 10 luni de la înregistrare, Dilexcont i-a adus soţiei magistratului venituri de 725.500 de lei.

Judecătorul a mai raportat în proprietate două apartamente, de 41,9 metri pătraţi, evaluat la 232.295 de lei, şi de 80 metri pătraţi, evaluată la 436.492 de metri pătraţi. Familia a mai avut un apartament, de 41 metri pătraţi, evaluat la 435.000 lei, pe care l-a vândut în 2020 cu 932.827 de lei.

Diana Postică are înregistrat pe numele său un cont bancar în care păstrează 1.124.224 lei, iar Aureliu Postică, două conturi bancare în care sunt păstrate 275.994 lei şi 1.500.000 lei. Totodată, magistratul a mai investit 10.000 de euro într-un fond de investiţii din Austria. Cu toate acestea, anul trecut magistratul a contractat un credit de 1.500.000 de lei pentru o perioadă de 20 de ani.


 

Julieta Saviţchi
22/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii