Magistratul vizat de descinderile la Judecătoria Comrat. Împumuturi și proprietăți

Ilie Gulca
20/04/2022
Valeriu Hudoba. Captură de ecran: Jurnal TV

Angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), procurorii anticorupție si ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins miercuri dimineață la Judecatoria Comrat în cadrul unui dosar deschis pe numele unui magistrat pentru îmbogațire ilicită.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru efectuarea perchezițiilor în privinta unui judecător.

Potrivit surselor Portalului Anticoruptie, este vorba de judecătorul Valeri Hudoba, judecător la Judecătoria Comrat. El lucrează în cadrul acestei instanțe din 2016, după ce a susţinut examenul de capacitate la Institutul Naţional al Justiţiei. Până atunci, a exercita funcția de procuror în cadrul unor procuraturi din Chișinău și Comrat.

Reporterii portalului Anticoruptie.md scriau în 2018 că Hudoba a contractat mai multe credite. De asemenea, în 2017, el a luat nu mai puțin de șase împrumuturi. Primul, cel mai mare, în valoare de jumătate de milion de lei, trebuia restituit până în 2021, cu o rată a dobânzii de 7%.

Alte împrumuturi, în valoare de 4.000, 36.000, 3.000, 100.000, și, respectiv, de 70.000 de lei, urmau să fie întoarse, pe rând, până în 2025, cu rata dobânzii zero.

Cu acești bani, Valeri Hudoba a procurat două terenuri intravilane cu suprafața totală de 18 ari, o casă de locuit de 57,6 metri pătrați, precum și două spații comerciale, de 28,4, şi respectiv 76,1 metri pătrați (acest spațiu comercial îi revine judecătorului în proporție de 48,7%). Achizițiile se ridică la peste 700.000 de lei.

Ulterior, Hudoba a procurat mai multe spatii comerciale, ridicând numărul lor la 17. În 2019, magistratul a intrat în posesia unei case de locuit cu suprafaţa de 320 de metri pătraţi, pe care a estimat-o la preţul de 450.923 de lei.

Ilie Gulca
20/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii