Mandat de arestare în cazul minorilor din raionul Căușeni care ar fi bătut și violat o femeie // Victima, silită să plece din spital

Irina Odobescu
31/07/2020
Foto: michiganradio.org

Pe numele celor doi minori din raionul Căușeni, care ar fi bătut și violat o femeie, a fost eliberat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Unul dintre minori este fiul victimei, iar altul anterior ar fi scăpat nepedepsit pentru violarea unei fetițe de 10 ani. Săteni de-ai femeii ne-au semnalat pe Harta Corupției temerea că acest caz ar putea fi mușamalizat, cum s-ar mai fi întâmplat și anterior.   

Femeia bătută și violată a fost internată la spitalul raional Căușeni, cu multiple traumatisme. Vineri medicii i-au semnat fișa de externare din cauză că nu are poliță de asigurare medicală, deși femeia aproape că nu poate merge și se află încă la spital. Rudele nu au bani pentru ca să cumpere polița și nici să achite serviciile medicale. Contactat telefonic, primarul localității unde locuiește victima a confirmat că medicul de la spitalul raional l-a anunțat că femeia a fost vineri externată pentru că starea sănătății ei ar fi mai bună. Amintim că femeia a fost internată inițial în secția de reanimare, apoi la traumatologie.

Avocatul victimei, Ion Oboroceanu, cere organelor de investigație să-și facă munca conform prevederilor legale. „Instituția medicală trebuie să-i acorde victimei asistență medicală calificată, indiferent de faptul dacă are sau nu poliță de asigurare, pentru că sunt responsabili pentru starea de sănătate a pacientei. Este mecanism legal la acest capitol, care trebuie să fie implementat”, a mai spus Ion Oboroceanu.

„Fondul de susținere al populației din grupurile social-vulnerabile este acel macanism legal prin intermediul căruia o victima abuzată sexual poate beneficia de poliță  de asigurare medicală. Primarul localității este împuternicit să scrie o cerere în acest sens, imediat ce află despre o persoană social-vulnerabilă că are nevoie de poliță. Dacă localitatea de unde este victima nu dispune de suma dată, cererea este adresată președintelui raionului și direcției Asistență socială pentru ca să ofere suma de bani necesară pentru a procura polița de asigurare și victima să beneficieze în continuare de asistență medicală calificată”, a precizat Ion Oboroceanu pentru Anticoruptie.md. 

Amintim că după intervenția reporterilor de la Anticoruptie.md, familia victimei a fost informată despre pornirea unui dosar penal pe această cauză, iar avocații din cadrul Centrului de Drept din Căușeni s-au angajat să-i acorde victimei asistență juridică. Avocatul Ion Oboroceanu a precizat pentru Anticoruptie.md că în timp ce tinerii bănuiți de viol se aflau în libertate, s-a încercat intimidarea victimei și a rudelor acesteia. 

Irina Odobescu
31/07/2020

Comentarii