Noi acuzaţii pentru Vladimir Plahotniuc: Şi-a cumpărat avion din credite obţinute fraudulos

Julieta Saviţchi
04/01/2022
Foto: jurnaltv.md

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, şi-ar fi procurat, în 2015, un avion cu 21.000.000 dolari delapidaţi de la Banca de Economii. Procuratura Anticorupţie a anunţat că fostul parlamentar este învinuit într-un nou episod în dosarul fraudei bancare.

Procurorii îi incriminează lui Vladimir Plahotniuc că, în perioada 24.11.2014-29.06.2015, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, mijloace financiare în sumă de 21 000 000 de dolari, obţinute fraudulos, în calitate de credite, de la fosta Bancă de Economii. Procurorii susţin că anume din aceşti bani Plahotniuc şi-a cumpărat avionul pe care l-a folosit „în interese personale și în interesele organizației criminale”, după care l-a vândut.

Procurorii susţin că în perioada indicată mai sus Vladimir Plahotniuc acționa ca lider al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente. Precizăm că în această perioadă Plahotniuc era vice-preşedinte al Partidului Democrat şi se afla în posesia celui de al doilea mandat de deputat.

Vladimir Plahotniuc este învinuit, începând cu toamna anului 2019, în mai multe dosare, fiindu-i incriminate crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari  și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. În octombrie 2019, Procuratura Generală a anunţat că pe numele oligarhului au fost pornite două dosare penale şi a fost dat în urmărire generală.

În 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost înaintate învinuri noi privind implicarea sa în frauda bancară. Recent, Plahotniuc, a fost pus de procurori sub învinuire în dosarul Metalferos pentru trei capete de acuzare, iar dosarul a fost trimis în instanță.

În prezent, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află Plahotniuc. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România. Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Emiratele Arabe Unite.Vladimir Plahotniuc nu se regăseşte în lista infractorilor căutaţi de Interpol. După ce Interpolul a refuzat, cu un an în urmă, să-l caute pe Plahotniuc, autorităţile de drept de la Chişinău aproape că nu au mai insistat ca oligarhul fugar să fie inclus în lista de căutări a Interpolului.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Julieta Saviţchi
04/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii