Noi detalii în dosarele Cimitirul Sfântul Lazăr // 32 de învinuiți și sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei

Irina Odobescu
18/11/2020
cna.md

Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție a aplicat sechestre în valoare de 2.191.202 lei, jumătate de milion din care sunt bani gheață, în cauzele penale care vizează acţiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău.

Sechestre au fost puse pe încăperi şi construcţii locative şi nelocative, pe mijloace de transport, dar şi pe un teren de construcţie. De asemenea, peste jumătate de milion de lei din sechestrul total a constituit bani în numerar.  

Precizăm că CNA şi procurorii au desfăşurat pe 1 septembrie percheziţii la 22 de adrese din Chișinău, în cadrul unor dosare penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă şi escrocherie, comise de angajați ai Întreprinderii Municipale Combinatul Serviciilor Funerare.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut la început de septembrie, pentru 72 de ore, șase persoane, reprezentanți ai administrației și angajați ai cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău. Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, ce vizează schema de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat, pentru un loc de veci 1.051 de lei plăţi suplimentare care se ridicau până la 5.000 sau 7.000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel, trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4.612 lei.

În urma cercetărilor, lista bănuiţilor şi învinuiţilor a fost completată cu alţi figuranţi, iar în prezent șapte persoane au statut de învinuit şi 25 de bănuit. Anchetatorii sunt deja la etapa de finalizare a urmăririi penale, urmând ca până la finele anului să propună procurorilor transmiterea în instanţă a dosarelor.

Irina Odobescu
18/11/2020

Comentarii