Video // Numărul persoanelor din administrația Cimitirului Lazăr reținute de CNA a ajuns la șase

Irina Odobescu
01/09/2020
cna.md

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut marți, pentru 72 de ore, șase persoane, reprezentanți ai administrației și angajați ai cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău. Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, ce vizează schema de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare la cimitirul Sfântul Lazăr.

„Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în trei luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei, venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci, în sumă de 1.051 de lei, plăţi suplimentare care se ridicau până la 5.000 sau 7.000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4.612 lei”, se arată într-un comunicat al CNA.

Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie. În uma perchezițiilor pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr,  la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor - a fost depistată suma de 700.000 de lei.

Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri. Pe numele lor, au fost pornite cauze penale pentru escrocherie, trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei șase riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi penale. 

Irina Odobescu
01/09/2020

Comentarii