O firmă din Transnistria, investigată de PCCOCS pentru contrabandă cu echipament de minerit Bitcoin  

Ilie Gulca
19/02/2021
Foto: CIJM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) investighează compania MegaElektroMontaj din Tiraspol în cadrul unei cauze penale pornită pentru tentativă de infracţiune și contrabandă. Acest dosar penal a fost deschis, în noiembrie 2020, de către organul de urmărire penală al Serviciului Vamal.

MegaElektroMontaj a încercat să scoată, în noiembrie 2020, de pe teritoriul Republicii Moldova, prin Vama Leușeni, un lot de echipament de minerit Bitcoin. Reprezentanții PCCOCS au refuzat să comunice reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice valoarea echipamentului de minerit sechestrat și țara unde trebuia să ajungă utilajul.

MegaElektroMontaj este o companie din stânga Nistrului specializată în efectuarea lucrărilor electrice. Pe pagina sa de internet, compania publică anunțuri și imagini că prestează lucrări de amenajare a fermelor de minerit.

Cele mai propice locații pentru dezvoltarea afacerii cu mining la scară mai mare, în Transnistria, potrivit unei anchete a CIJM, sunt teritoriile fabricilor abandonate aflate în gestiunea statului, acolo unde există infrastructură pentru curent trifazic și pot fi conectate marile containere.

O astfel de locație a devenit Fabrica de Sticlă Tirsteklo din Tiraspol. Această întreprindere s-a reprofilat de curând, devenind importatoare de echipament de minerit. În ianuarie 2018, Tirsteklo a cumpărat de la un offshore din China, Goweb International Ltd, echipament de minerit în valoare de circa 8,7 milioane de de dolari.

Banca Națională a Moldovei consideră moneda virtuală un activ virtual, care nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică. „Utilizarea monedei virtuale în mare parte se limitează la scopuri speculative și implică multe riscuri generate de caracter anonim. Riscurile sunt legate de operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului, precum și de posibile neconformități aferente obligațiilor fiscale.”

BNM este singura instituție recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova. „Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană nu au solicitat și nu dispun de licența BNM”, se menționează într-un răspuns al acestei instituții.

În Transnistria nu pot fi utilizate cardurile VISA și MasterCard, iar toți banii din comerțul extern al regiunii trebuie să circule prin BNM.

Scopul afacerii cu criptomonede în Transnistria l-a dezvăluit președintele Asociației companiilor IT din stânga Nistrului, Andrei Babere. „Bitcoinul și altă criptovalută pot fi folosite pentru spargerea blocadei bancare asupra Transnistriei”, a afirmat Babere într-un interviu acordat presei locale.

Ilie Gulca
19/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii