Oleg Onişcenco a cerut să fie judecat la sediul Centru al Judecătoriei Chişinău. Decizia CSJ

Anastasia Nani
25/09/2017
Oleg Onişcenco. Foto: Facebook/Oleg Onişcenco

Dosarul consilierului municipal Oleg Onişcenco, reţinut în luna mai 2017, în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, a ajuns în instanţa de judecată. Informaţia ne-a fost confirmată de unul dintre avocaţii alesului local, Andrei Habravan. Defensorul a cerut în numele clientului său ca dosarul să fie judecat la sediul Centru al Judecătoriei Chişinău, şi nu la sediul Buiucani. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au respins însă demersul, potrivit unei încheieri de la mijlocul lunii septembrie. 

Avocatul Andrei Habravan a explicat într-un demers că faptele imputate clientului său au fost comise în sectorul Centru, iar dosarul este examinat de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, fiind prezent un conflict de competenţă. „Or, conform principiului teritorial, cauza penală se examinează la locul comiterii faptei”, a explicat defensorul.

Potrivit încheierii, „Curtea Supremă de Justiţie strămută judecarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care se poate obţine soluționarea ei rapidă şi se asigură desfășurarea normală a procesului”. „Sub acest aspect se atestă că argumentele invocate de petiţionar nu cad sub incidenţa normei vizate, deoarece acestea nu se referă la strămutarea cauzei de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad. Potrivit Legii cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti, judecătoriile Centru, Buiucani, Râşcani, Botanica şi Ciocana din municipiul Chişinău au fuzionat prin contopire formând Judecătoria Chişinău. Judecătoriile nou-create şi-au început activitatea la 1 ianuarie 2017. Judecătorii judecătoriilor fuzionate se consideră judecători ai judecătoriilor nou-create”, au argumentat magistaţii Colegiului Penal al CSJ.

Între timp, consilierul a depus cerere de demisie din CMC, precizând că este scrisă „din proprie iniţiativă”. Documentul a fost publicat luni, 25 septembrie, de socialistul Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook. „Una din deciziile corecte ale cetățeanului Onișenco”, a comentat Ion Ceban.

Oleg Onişcenco a fost reţinut la 25 mai alături consilierul Ghenadie Dumanschi, secretarul Consiliului municipal Chişinău, Valeriu Didencu, şi şase reprezentanţi ai unor firme. Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii au descins atunci cu percheziţii în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, procurorii au anunţat că au iniţiat un alt proces penal după ce Oleg Onișcenco ar fi încercat să opună rezistenţă în timpul reţinerii, dar şi să evadeze.  

Peste o lună de la reţinere, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă potrivit căruia secretarul CMC şi-a recunoscut vina, urmând ca dosarul său să fie judecat conform unei proceduri speciale. „Atât acţiunile consilierilor municipali, cât şi ale unor persoane fizice din afara Primăriei, care au oferit şi au transmis bani ce nu i se cuvin secretarului CMC pentru exercitarea competenţelor funcţionale, sunt examinate în cauze penale distincte care se afla la moment în gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie sub conducerea procurorilor Anticorupţie”, potrivit aceluiaşi comunicat de presă. 

Onişcenco a fost exclus în februarie de pe lista de consilieri ai PSRM. Hotărârea a fost luată de conducerea formaţiunii pentru că alesul local ar fi încălcat mai multe decizii ale fracţiunii, dar şi ale partidului, votând împreună cu consilierii PL şi acţionând „în detrimentul municipalității și locuitorilor”, a anunţat Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor din CMC. 

Acum un an, Oleg Onişcenco a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Investigaţia a arătat că site-urile de anunțuri imobilare propuneau în inima Parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei un teren de șapte ari cu dreptul de a porni o construcție, locul fiind „perfect pentru o afacere sau o casă în mijlocul naturii”. În timp ce funcționarii de la Primăria Chișinău ne asigură că este vorba despre o glumă sau o escrocherie, agenții care vindeau lotul susțineau că documentele sunt în regulă. Clienții interesați urmau să preia, de fapt, Asociația „Tineretul Secolului XXI”, pe care a fondat-o chiar Oleg Onişcenco, potrivit unui răspuns al Ministrului Justiţiei care ne-a fost oferit în urma publicării investigaţiei.  

Anastasia Nani
25/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii