Omul de afaceri Valentin Eşanu, persecutat de guvernarea Plahotniuc, nu a obținut sancționarea disciplinară a celor 17 judecători

Viorica Mija
23/02/2024
Colaj CIJM

Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus încetarea examinării procedurii disciplinare la plângerile depuse de Valentin Eșanu, omul de afaceri care a deconspirat mai multe scheme utilizate la exportul metalelor de fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. În total, Eșanu a înaintat șase sesizări, care vizează 17 magistrați. Schemele de corupție de la întreprinderea de stat „Metalferos” au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) - Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală.

Această hotărâre a Colegiului disciplinar poate fi contestată fie de Valentin Eșanu, fie de Inspecția judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii.

Valentin Eșanu a depus sesizări în privința acțiunilor lui Nicolae Corcea, Maria Tertea, fostă judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, Ghenadie Morozan, Alexandru Gafton, Ghenadie Lîsîi, Ion Bulhac, Gheorghe Iovu și Iurie Melinteanu, judecători în demisie la Curtea de Apel Chișinău, Veniamin Chihai, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, Svetlana Tizu, Victor Sandu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Nadejda Mazur, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Victor Rațoi, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, Constantin Damaschin și Serghei Papuha, judecători la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, Sergiu Ciobanu, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, și Sergiu Bularu, judecător în demisie la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

 

În noiembrie 2023, membrii Colegiului au decis să conexeze toate aceste sesizări, dar au amânat pentru o dată ulterioară examinarea cauzelor disciplinare cu pricina.

Curtea de Apel Chișinău a casat, în iunie 2023, hotărârea primei instanțe prin care a fost scoasă de pe rol plângerea ofițerilor Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi împotriva omului de afaceri Valentin Eșanu, condamnat într-un dosar fabricat și reabilitat ulterior, inclusiv prin decizia favorabilă a CEDO. Cei doi l-au acționat pe Eșanu în judecată, cerând dezmințirea unor informații despre „implicarea lor în schemele de la întreprinderea Metalferos”, precum și un prejudiciu moral de 100.000 de lei. Conform hotărârii instanței de apel, pronunțată de magistrata Ana Popov, cauza va fi rejudecată în aceeași instanță de fond și de același complet de judecată.

Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi l-au acționat pe Valentin Eșanu în judecată, după ce omul de afaceri a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că cei doi ar fi făcut parte din grupul care i-ar fi fabricat dosarul. Valentin Eșanu a declarat în interviu că motivele reale ale dosarelor pe numele său și, ulterior, arestul, au fost protestele pe care le-a organizat pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase.

„Marcel Caminschi, care este șeful Direcției investigarea fraudelor economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI). Dlui era atunci numit la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), el executa toate comenzile lui Chitoroagă, adică el fabrica dosarele, el amenința, fila totul. Persoana respectivă este cu mâinile pline de sânge, el a pus la pușcărie zeci, sute de agenți economici și le-a preluat afacerile. El este omul lui Chitoroagă”, a declarat omul de afaceri în 2019.

În același interviu, Eșanu a vorbit despre ofițerul de investigații Andrei Ghidirimschi, care deținea funcția de șef al Secției investigații operative în PCCOCS. „Ei erau o echipă criminală, nu știu cum să zic corect”, afirma Eșanu.

Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi, care au negat în repetate rânduri aceste acuzații, au depus cererea de chemare în judecată pe 28 octombrie 2020, iar Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a scos-o de pe rol. Nefiind de acord cu încheierea instanței de fond, cei doi au declarat recurs, motivând că „încheierea instanței de fond este ilegală și neîntemeiată, pasibilă de a fi casată”.

„Verificând legalitatea şi temeinicia încheierii instanţei ierarhic inferioare în raport cu criticile formulate în cererea de recurs şi materialul probator, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chișinău conchide că soluția instanţei de fond privind scoaterea de pe rol a cererii chemare în judecată depusă de Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi, este una incorectă, rezultată din aprecierea eronată a materialului probator şi interpretarea eronată a normelor de drept material.”

În mod distinct, Colegiul reţine că potrivit prevederilor art. 267, lit.g) Cod de procedură civilă, instanţa judecătorească scoate cererea de pe rol în cazul în care reclamantul citat legal nu s-a prezentat în şedinţă de judecată, nu a comunicat instanţei motivele neprezentării sau motivele sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate, sau nu a solicitat examinarea pricinii în absenţa sa, iar pârâtul nu solicită soluţionarea pricinii în fond. În viziunea instanței de recurs, judecătorul instanţei de fond nejustificat a scos de pe rol cererea de chemare în judecată, în baza art. 267, lit.g) Cod de procedură civilă. La caz, prin cererea de chemare în judecată, reclamanții Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi au solicitat expres în pct. 2 al cererii de chemare în judecată judecarea prezentei acțiuni în lipsa reclamanților Marcel Caminschi și Andrei Ghidirimschi”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

În februarie 2023, polițistul Marcel Caminschi a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Metalferos din cauza lipsei de probe. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Valentin Eșanu și-a arătat indignarea față de această decizie.

În luna ianuarie curent, omul de afaceri Valentin Eşanu a obținut câştig de cauză la CEDO. Guvernul a fost obligat de instanţa europeană să îi achite businessmanului un prejudiu moral de 3.500 de euro.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Valentin Eşanu a spus că suma de 3.500 de euro pentru doi ani de închisoare este una modică, dar că este satisfăcut că a primit câştig de cauză. „Până la urmă, nu contează banii. Este important că am câştigat, că mi s-a făcut dreptate după ce mi s-a încălcat dreptul la o justiție corectă. Este regretabil că a fost condamnată din nou Republica Moldova pentru abuzurile din justiție, din cauza cărora eu personal am stat încarcerat doi ani de zile, pe nedrept, abuzuri de pe urma cărora au avut de suferit și suferă în continuare oameni cinstiți”, a declarat omul de afaceri.

Valentin Eşanu a fost încarcerat în 2017, fiind învinuit în trei dosare după ce a vorbit despre monopolul la exportul metalelor feroase si neferoase din Republica Moldova. Businesmanul a deconspirat mai multe scheme şi a organizat proteste, cerând lichidarea monopolului la exportul metalelor, deţinut de liderul democrat Vlad Plahotniuc.

Eşanu a fost eliberat în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

Viorica Mija
23/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii