Omul de afaceri Veaceslav Platon, învinuit în dosarul miliardului furat

Julieta Saviţchi
25/07/2016
Foto: Ziarul de Gardă

Omul de afaceri Veaceslav Platon este învinuit de către procurorii Anticorupţie în dosarul privind fraudele bancare. Acesta a fost anunţat în urmărire generală. Între timp, Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a emis mandat de arestare pe numele businessmanului pe un termen de 30 de zile. Totodată, au fost reţinute şi două persoane din conducerea Moldindconbank, care ar fi acţionat la indicaţia lui Veaceslav Platon.

Procurorul Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat luni, 25 iulie, în cadrul unui briefing, că Platon ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM  în sumă de 800 de milioane de lei. „Un grup de persoane juridice, adminstrate de persoane fizice interpuse, la comanda lui Veaceslav Platon, au obținut credite neperformate dintr-o bancă comercială. Ulterior creditele respective au fost stinse prin creditele obținute din BEM. Acum lui Veaceslav Platon i-a fost înaintată învinuirea pentru absență nejustificată de la judecată a inculpatului”, a declarat omul legii.

Viorel Morari a anunţat despre mandatul de arestare pe numele lui Platon după ce luni dimineaţa procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA au descins la sediile Victoriabank, Moldindconbank, Moldova-Agroindbank și compania de asigurări ASITO, unde au efectuat percheziţii, fiind ridicate mai multe documente. Concomitent au fost efectuate percheziţii şi la sediile a cinci agenţi economici, suspectaţi de implicarea în această schemă.

Potrivit lui Viorel Morari, procurorii au stabilit legătura dintre furtul miliardului şi tranzitarea banilor din alte ţări, prin intermediul unei bănci din Republica Moldova, în baza ordonanţelor judecătoreşti. „Acţiunile respective au fost concertate de către una și aceeași persoană, fapt demonstrat prin documentele pe care le-am ridicat astăzi (...) Au fost mai multe tranzaţii, este vorba despre Letonia, dar şi despre Marea Britanie”, a precizat Morari. 

Sursa Privesc.eu

Sergiu Sagaidac, fost angajat al Băncii Sociale, le-a reproşoat responsabililor de la Moldindconbank și Moldova-Agroindbank că s-ar face complici la furtul miliardului prin plasamentele interbancare la o rată de 3% făcute la Banca de Economii și Banca Socială și despre care se știa din start că aveau să fie plasamente neperformante. Sagaidac a prezentat şi o listă de 22 de persoane care ar trebui să fie cel puţin audiate în dosarul BEM. Printre aceştea figurează Leonid Talmaci, președinte Moldindcombank, Vitalie Groza, vicepreședinte al aceleiaşi instituţii, Serghei Cebotari, președinte Moldova-Agroindbank etc.

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, a numit în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7 patru subiecţi principali implicaţi în furtul miliardului, aceştia fiind Vlad Filat, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. „A fost o luptă dintre două grupări, Filat - Șor pe de o parte, şi Plahotniuc - Platon pe de altă parte. A învins grupul lui Filat - Șor”, a spus fostul angajat al CNA. 

Julieta Saviţchi
25/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii