PCCOCS a deschis procedura de revizuire a cauzei penale în privința lui Viorel Țopa

Mariana Colun
12/03/2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis procedura de revizuire a cauzei penale în care omul de afaceri Viorel Țopa a fost condamnat pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Anunțul a fost făcut vineri de Procuratura Generală, care a precizat că a trimis în judecată materialele cercetării privind revizuirea. Viorel Țopa se află în Germania, fiind dat în urmărire generală de către organele de drept de la Chișinău, iar statul german a refuzat extrădarea lor. El pledează nevinovat și susține că dosarele i-au fost fabricate. 

„În baza cererii de revizuire a procesului penal, adresată de către avocatul lui Viorel Țopa la 5 octombrie 2020, precum și a investigațiilor suplimentare efectuate pe caz, procurorii PCCOCS au dispus la 18 ianuarie 2021 deschiderea procedurii de revizuire. După efectuarea unui șir de acțiuni de urmărire penală, la 10 martie curent, procurorul a înaintat toate materialele, împreună cu concluziile sale, în instanța de judecată.

Conform procedurii, instanța de judecată urmează să verifice dacă sunt întrunite cerințele legale pentru declanșarea procedurii de revizuire, precum și să facă o reevaluare a probatoriului, de această dată ținând cont și de noile probe acumulate în exercitarea căii extraordinare de atac”, se arată în comunicatul PG.

Amintim că în privința lui Viorel Țopa, urmărirea penală a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012. Omul de afaceri a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400 de mii de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

În mai 2020, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibilă cererea de revizuire a dosarului în care Țopa a fost condamnat la ani grei de închisoare. Recursul în anulare a fost depus de avocații omului de afaceri în august 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și plecarea din țară a lui Vladimir Plahotniuc.

O altă cerere de revizuire, respinsă de CSJ, se referă la dosarul intentat lui Viorel Țopa pentru spălare de bani, pentru care a fost condamnat definitiv, în mai 2019, la 15 ani de închisoare. Viorel Țopa a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu omul de afaceri Paveliu Răzvan, condamnat la opt ani de închisoare, ar fi falsificat semnătura unui partener de afaceri dintr-o companie off-shore pentru a transfera pe conturile de la Victoriabank bani de proveniență dubioasă.

 

Mariana Colun
12/03/2021Become a Patron!

Comentarii