Pe urmele unei investigaţii CIJM: Procurora Mirandolina Suşiţcaia, cercetată pentru îmbogăţire ilicită şi abuz în serviciu

Julieta Saviţchi
11/10/2022
CIJM

Fosta procuroră anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, cea care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicaţi în Laundromatul rusesc, şi a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv, ar putea fi suspendată în general din sistem. Suşiţcaia este cercetată penal pentru îmbogăţire ilicită şi abuz în serviciu.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inclus în agenda de marţi examinarea demersului ex-procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcţie a Mirandolinei Suşiţcaia pe durata desfăşurării urmăririi penale. Acuzatoarea a solicitat amânarea examinării pe motiv că vrea să fie asistată la audieri de avocatul ei, care la ora respectivă era antrenat într-un proces de judecată.

Amintim că toamna trecută Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat anul trecut o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surpins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din RM, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Julieta Saviţchi
11/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii