Justiţie

DOC// Procurora care a îngropat dosarul Laundromatului rusesc

Autor: Julieta Saviţchi
27/09/2021 24175

Procurora anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, este cea care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicaţi în Laundromatul rusesc şi a raportat superilor  că nu există probe în dosarul respectiv. Procurora s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat. 

Cum au fost scoşi de sub urmărire penală judecătorii implicaşi în spălarea miliardelor ruseşti

În septembrie 2020, procurora Mirandolina Suşişcaia a semnat mai multe ordonanţe privind scoaterea de sub urmărire penală a 14 judecători, învinuiți că au pronunțat hotărâri ilegale pentru a facilita spălarea banilor. Mirandolina Suşiţcaia a argumentat scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor din Laundromat prin faptul că nu a fost constatată componența de infracțiune. Principalul argument adus de procurora Suşiţcaia a fost că judecătorii care au emis încheierile în dosarul Laundromat au rămas în vigoare, nefiind constatată de către o altă instanță de judecată ilegalitatea lor.

Amintim că judecătorii moldoveni au avut un rol important în schema spălătoriei ruseşti, şi anume cea de legalizare a banilor, pronunțând, la solicitarea unui lanț de companii off-shore, peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, în sumă totală de peste 22 de miliarde USD. De cele mai multe ori, deciziile au fost luate în baza unor copii de pe pretinse documente care confirmau datoriile, iar pe post de debitori apăreau oameni care duceau un mod de viaţă mai mult decât modest, unii fără loc de muncă şi de trai.

Câteva luni mai târziu, la sfârşitul lui decembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat public că nu există probe în dosarul Laundromatului. „Am avut unele așteptări pe acest dosar. Le-am ordonat procurorilor din Anticorupție să examineze acest caz, însă procurorii au spus că acest dosar are circa 500 de capitole, iar acum trei luni au spus că nu au nicio probă pe acest caz. Este vorba despre un alt grup de procurori, decât cel care din start a examinat acest dosar”, a spus Stoianoglo.

Surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie ne-au comunicat că cea care ar fi raportat versiunea că nu există probe în dosarul Laundromatului este Mirandolina Suşişcaia. Acest lucru i-ar fi nemulţumit pe mai mulţi colegi de au săi care au sacrificat timp şi au depus efort în dosarul respectiv.

"Cine sunteţi ca să-mi daţi astfel de întrebări? Cu îngropatul dosarului... Întrebaţi de cei care îmi aduc astfel de acuzaţii! Eu nu ştiu cine-s. Dacă vreţi să vă răspund la întrebări, vă duceţi la Procuratura Anticorupţie de pe bulevardul Ştefan ce Mare 198, vă adresaţi la cancelarie ca sa vă înregistreze la mine în audienţă, atunci când eu am ore de audienţă. Acum sunt în concediu", ne-a răspuns Mirandolina Suşiţcaia la solicitarea de a comenta cele descrise mai sus.

Solicitările Comisiei de anchetă, ignorate

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor spălării de bani din Federaţia Rusă a făcut mai multe demersuri către Procuratura Generală cu solicitări de informaţii privind dosarul Laundromatului. Procuratura a ignorat iniţial solicitările. La insistenţa Ingăi Grigoriu, preşedinta Comisiei, Mirandolina Suşiţcaia a semnat trei răspunsuri ambigui fără ca să ofere informaţia solicitată.

Într-un răspuns oferit deputatei Grigoriu la 11 februarie 2021, Mirandolina Suşiţcaia a scris că au fost formulate mai multe cereri de asistenţă juridică către Federaţia Rusă şi alte state în care au fost transferate mijloacele financiare, dar s-a dat curs la opt din ele. Mirandolina Suşiţcaia a mai comunicat că organele de drept din Federaţia Rusă au pornit două dosare penale pentru spălarea a peste 22 de miliarde de dolari, dar aceste dosare „nu implică tragerea la răspundere penală a lucrătorilor bancari”, iar Procuratura Anticorupţie nu a primit informaţii privind instituiile financiar-bancare implicate în tranzacţii şi că majoritatea din ele au fost lichidate sau se află în proces de insolvabilitate.

Într-un alt răspuns oferit Comisiei de anchetă, datat cu 17 februarie 2021, procurora Suşiţcaia comunică că Procuratura Anticorupţie nu dispune de un sistem de prelucrare a sesizărilor ce ţin de riscurile bancare.

La 3 martie curent, Mirandolina Suşiţcaia a mai expediat un răspuns pe numele Ingăi Grigoriu, în care o anunţă că infracţiunea de spălare de bani „în tipologia numită generic Landromat” a fost realizată în perioada anilor 2010-2014, iar informaţia solicitată de Comisie depăşeşte cadrul investigaţiei.

Inga Grigoriu ne-a declarat că nu a primit niciun răspuns concret la solicitările adresate Procuraturii, majoritatea fiind lăsate fără răspuns.

"Eu i-am răspuns Doamnei Inga Grigoriu în limitele competenţelor mele. Mai mult nu am putut să-i comunic", ne-a declarat Mirandolina Suşişcaia.

Flori de la Platon

Mirandolina Suşiţcaia ar fi primit un buchet de la Veaceslav Platon, înainte de fuga acestuia la Londra. Sursele noastre susţin că afaceristul a venit la o şedinţă de judecată cu două buchete, dintre care unul i l-ar fi înmânat unei magistrate, iar celălalt, Mirandolinei Suşiţcaia. Colegii procurorii susţin că aceasta a adus buchetul în sediul Procuraturii Anticorupţie şi s-ar fi lăudat cu atenţia care i-a fost acordată de controversatul afacerist.

Buchetul pe care l-ar fi primit procurora de la Platon

Mirandolina Suşiţcaia este cea care, la două săptămâni de la fuga lui Platon, a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa omului de afaceri, după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Suşiţcaia a venit nepregătită la şedinţa de judecată şi magistratul i-a dat un răgaz de vre-o şase ore ca să formuleze în scris solicitările privind arestarea şi darea în urmărire generală a lui Platon.

Chiar dacă acuzatoarea nu formulase solicitarea în scris, Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu un comunicat în care să se laude cu demersul privind arestarea afaceristului.

Procurora Suşiţcaia a infirmat că a primit flori de la Platon şi se declară victima unei campanii de denigrare: "Întrebaţi de cel care a lansat astfel de aberaţii în mediul online".

Gafe de-a lungul carierei

Mirandolina Suşiţcaia şi-a început cariera în Procuratură în anul 2006, cel mai mult activând în Procuratura Anticorupţie.

În 2016, procurora Suşiţcaia a solicitat în instanţă autorizarea interceptării telefonului unui funcţionar de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, care ar fi estorcat mită de la un sirian pentru perfectarea actelor ca să obţină cetăţenie  moldovenească. Doar că în loc de numărul de telefon al bănuitului a inclus numărul de telefon al altei persoane.

În 2013, Mirandolina Suşiţcaia a fost sancţionată disciplinar pentru „îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu la investigarea unei cauze penale, neasigurarea respectării termenului de urmărire penală prin ce a admis tergiversarea urmăririi penale”.

Mirandolina Suşiţcaia, surprinsă la o terasă, în timpul orelor de muncă

Conform Hotărârii nr. 802 din 06 noiembrie 2015, Colegiul de calificare a aplicat în privinţaprocuroreu  Suşiţcaia, procuror în Procuratura Anticorupţie, calificativul NEATESTATĂ, din cauza calificării insuficiente și i-a recomandat repetarea procedurii de atestare în termen de 3 luni, după lichidarea neajunsurilor constatate.

Suşiţcaia a mai fost surprinsă la o terasă în timpul orelor de muncă, dar şi că îşi lasă dosarele fără supraveghere.

Dosare lăsate fără supraveghere în automobilul Mirandolinei Suşiţcaia

Mirandolina Suşiţcaia s-a arătat în continuare indignată de întrebările adresate. "Sunteţi o persoană necunoscută şi cred că nu sunteţi persoana indicată care să-mi ofere dreptul la replică", ne-a spus procurora.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii