VIDEO// Un procuror a solicitat mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon. Afaceristul nu s-a prezentat la şedinţa de judecată

Julieta Saviţchi
02/08/2021
Şedinţă de judecată în lipsa lui Platon

Procurorul anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, a solicitat, luni, schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon, după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Acuzatoarea a declarat în instanţă că inculpatul Platon nu a depus cerere de amânare şi nici nu se cunosc motivele pentru care nu s-a prezentat la şedinţă. Suşiţcaia a mai comunicat că a verificat la poliţia de frontieră şi a aflat că Platon nu a mai revenit în ţară după plecarea sa.

În replică, avocatul Alexandru Bodnariuc a declarat că unul din inculpaţi,se află în arest preventiv, iar avocata acestuia a depus cerere de amânare. Potrivit apărătorului, Platon a ştiut că aceştia nu se vor prezenta la şedinţă şi din acest motiv nu a venit nici el.

Magistratul Eugeniu Beşelea a declarat că instanţa nu poate să examineze o solicitare verbală privind emiterea unui mandat de arestare şi a anunţat întrerupere până la ora 16.00. oferindu-i procurorului timp ca să formuleze demersul în scris.

Acest lucru l-a nemulţumit pe avocatul lui Platon, care a spus că are agenda încărcată şi nu va putea să se prezinte la şedinţa programată pentru ora 16.00.

Amintim că, Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

Veaceslav Platon a fost eliberat după ce a stat 4 ani în detenţie, pe 15 iunie 2020, când demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Cu toate acestea, Platon are statut de inculpat încă în alte trei dosare penale şi este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei şi demnităţii.

Julieta Saviţchi
02/08/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii