Veaceslav Platon încă nu a revenit în ţară. El ar fi cerut azil politic. Ce spune avocatul

Julieta Saviţchi
29/07/2021
ZdG

Veaceslav Platon încă nu a revent în Republica Moldova şi, potrivit unor surse, ar fi depus cerere către autorităţile britanice ca să-i fie acordat azil politic. La a 11-a zi de la plecare, Veaceslav Platon nu a făcut declaraţii publice privind locul aflării sale şi nu a comentat informaţiile, lansate în spaţiul public, privind solicitarea de azil.

Ion Creţu, avocatul afaceristului, care a spus anterior că clientul său va reveni în ţară peste zece zile, ne-a declarat de această dată că nu cunoaşte când acesta se va întoarce şi nu a fost informat dacă a cerut sau intenţionează să ceară azil politic.

„Atunci când a plecat, Veaceslav Platon mi-a zis că se duce la odihnă. Am vorbit cu el vre-o două zile în urmă. Am vorbit doar despre lucru. Am întrebat cum se odihneşte şi mi-a zis că totul e bine. Nu mi-am permis să întreb când revine. Nu este etic. Între noi nu există o relaţie atât de prietenoasă după cum cred unii. Este o relaţie avocat-client”, a declarat Ion Creţu pentru portalul Anticorupţie.md.

Amintim că, Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. A doua zi, avocatul Ion Creţu ne-a declarat că clientul său a plecat în Cehia ca să-şi rezolve nişte probleme personale. „Clientul meu m-a anunţat că pleacă, dar nu mi-a comunicat prea multe detalii. A spus că are probleme personale, ceva legat de sănătate. A plecat în Cehia, iar în rută era inclus şi oraşul Londra, dar nu a coborât acolo”, ne-a spus atunci apărătorul.

Afirmaţia avocatului Creţu a fost combătută peste câteva zile de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a declarat în cadrul unei emisiuni că Platon se află în Londra.

Veaceslav Platon are statut de învinuit în trei dosare penale, aflate pe rol la Judecătoria Chişinău. Următoarea şedinţă de judecată a fost programată pentru luni, 2 august, dimineaţa.

Veaceslav Platon a fost eliberat după ce a stat 4 ani în detenţie, pe 15 iunie 2020, când demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Preşedinta Maia Sandu a venit cu o reacție şi a îndemnat „insistent Procuratura să-și analizeze bine deciziile”. „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede Procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare”, a declarat Maia Sandu.

În replică, Veaceslav Platon a declarat că va demonstra că „regina este goală”.

Ex-deputata PPDA, Inga Grigoriu, şefa Comisiei parlamentare de anchetă privind Laundomatul rusesc, a comunicat anterior pentru portalul Anticorupţie.md că Procuratura Generală din Federaţia Rusă i-a solicitat oficial instituţiei omoloage din Chişinău să-l informeze pe Veaceslav Platon că este aşteptat să facă declaraţii în dosarul Laundromatului.

Inga Grigoriu a oferit publicităţii documente cu răspunsurile oficiale ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor, în care se confirmă că firmele afiliate lui Veaceslav Platon au fost implicate în spălarea miliardelor ruseşti prin sistemul bancar moldovenesc. Inga Grigoriu a mai declarat că există şi documente care confirmă implicarea lui Platon în frauda bancară din Republica Moldova.

 

Julieta Saviţchi
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii