Peste patru ani de la expulzarea profesorilor turci, dosarul fostului șef SIS, Vasile Botnari, a fost desecretizat

Anticoruptie.md
03/09/2022
Sursa: NewsMaker

Dosarul expulzării profesorilor turci a fost desecretizat, după patru ani în care nu s-au dat detalii, cazul fiind mușamalizat la toate nivelele. Fără un motiv cert și fără a da explicații, în mai puțin de 24 de ore, profesorii turci au fost expulzați în Turci, unde au fost închiși după gratii.

Portalul NewsMaker.md a intrat în posesia unor documente care dezvăluie unele secrete care se ascundeau cu zece lacăte. Astfel, potrivit NM, acțiunea ar fi fost organizată și pusă în aplicare de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Pe 5 septembrie 2018, mai mulți ofițeri ai SIS au fost rugați să fie în regim de alertă. A doua zi, la ora 05:00, a avut loc o ședință operațională. Ofițerii SIS au primit plicuri cu informații despre cetățenii turci. Aceștia urmau să fie reținuți și duși la Biroul Migrație și Azil, dar, pe drum, ofițerii SIS au primit un alt ordin, și anume să îi ducă pe profesorii turci direct la aeroport.

MewsMaker mai relatează că ofițerii  care au fost implicați în operațiune au declarat că nu știau cine a dat ordinul. Profesorii turci au fost urcați forțat în avion și preluați în Turcia de către agenți de securitate.

La începutul lunii iunie curent, la trei ani de la decizia CEDO, care a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, Biroul Migrație și Azil și-a revizuit deciziile.

„În urma reexaminării actelor, coroborând circumstanțele de fapt și de drept, deciziile de declarare a străinilor ca persoane indezirabile emise în privința cetățenilor Republicii Turcia au fost anulate”, preciza un comunicat al instituției.

Prin urmare, străinii menționați, sublinia sursa citată, au dreptul să intre și să se afle pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 5 septembrie 2018, Biroul Migrație și Azil a declarat profesorii turci indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul străinilor, decid: De declarat cetățeanul Turciei, Riza Dogan, persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani”, se menționează într-o decizie a instituției  emisă în cazul fostului director al filialei din Durleşti a Liceului „Orizont”

Ulterior, portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care demonstrează că instituția publică a perfectat actele cu o dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la expulzarea și transmiterea celor șapte profesori autorităților turcești.

Pe 6 septembrie 2018, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a reținut șapte angajați de origine turcă și un adolescent ai rețelei școlare „Orizont” SIS și le-a expulzat în Turcia pe motiv că „ar fi periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova”.   

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în Turcia.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vina în cazul expulzării profesori turci și a fost condamnat cu suspendare.  El a achitat prejudiciile de 125.000 de euro dictate de CEDO și alte 380.000 de lei pentru avionul charter cu care au fost transportați profesorilor în Turcia.

Anticoruptie.md a mai scris că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, îşi duce traiul într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău. Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Deşi locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi. Vasile Botnari nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda care i-a fost aplicată pentru expulzarea profesorilor turci. Fostul director de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuie lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază.

Anticoruptie.md
03/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii