Platon continuă dezvăluirile despre furtul miliardului și târgurile politice ale lui Plahotniuc. Candu: „E un șarlatan recunoscut internațional pentru escrocherii”

Anticoruptie.md
09/09/2016
sursa foto: Unimedia

După  denunțul rostit miercuri în fața judecătorilor Curții de Apel Chișinău despre modul în care au fost furați banii de la Banca de Economii și din rezervele valutare ale R. Moldova, Platon a revenit ieri cu o nouă serie de dezvăluiri. Prin intermediul unei scrisori transmisă avocatei sale Ana Ursachi și citită în direct în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, Platon a divulgat cum a fost numit Dorin Drăguțanu guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, controversatul businessman susține că Drăguțanu a avut din start susținerea lui Vlad Plahotniuc și de fapt a fost candidatul acestuia la funcția de guvernator al BNM, și nu a Partidului Liberal așa cum a fost anunțată opinia publică.

 „În 2014, BNM asigura cu generozitate Banca de Economii, Banca Sociale și Victoriabank cu valută. Victoriabank a primit un credit interbancar neasigurat de la Banca de Economii în valoare 1,8 miliarde de lei, deși potrivit normelor, un astfel de credit nu poate fi mai mare de 80 milioane de lei. BNM a trebuie să închidă ochii. Drăguțanu a fost propus la funcția de guvernator de Plahotniuc, nu Ghimpu. În acel moment eu eram deputat și de mine s-a apropiat Plahotniuc și a încercat să mă convingă să îl votez. Îmi dădea asigurări că Drăguțanu este omul lui și va face tot ce i se va cere”, se arată în scrisoarea citită de Ana Ursachi în cadrul emisiunii TV.

Și în cadrul denunțului rostit în fața magistraților, Platon a declarat că Drăguțanu a avut un rol important în retragerea banilor din rezervele valutare ale statului.

Platon a reiterat în scrisoare că principalul beneficiar al furtului miliardului este Vlad Plahotniuc, care l-a folosit în acest scop de Ilan Șor și l-a pus sub lovitură pe Filat care nu a înțeles nimic.

Potrivit scrisorii, Platon știe despre modul în care a avut loc furtul din discuțiile pe care le-a avut în acea perioadă cu Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Serghei Iaralov.

„Eu știu cum gândesc acești oameni și, suprapunând acele informații cu cele pe care le aveam din surse publice am putut construi totul ca pe un puzzle”, afirmă omul de afaceri cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Mihai Ghimpu și Dorin Drăguțanu nu au comentat deocamdată acuzațiile care li se aduc, în schimb Andrian Candu a scris pe pagina sa de facebook că nu comentează „declarațiile făcute de un șarlatan recunoscut internațional pentru escrocheriile pe care le-a făcut, care a păgubit state și instituții, care a falimentat companii și a lăsat oameni în stradă, care este căutat de mai multe state pentru „binele făcut” acestora și care, deși se laudă cu afaceri de succes în Moldova, nu a achitat impozite în țara noastră și cu o sfidare totală față de noi se și laudă într-un interviu cu acest lucru”.

„Acest individ încearcă să-și acopere hoțiile folosind nume sonore, încercând să mute atenția de pe faptele de care este acuzat, folosind la maximum resursele mediatice pe care le-a finanțat în Republica Moldova”, scrie Candu pe rețeaua de socializare ca răspuns la acuzația că ar fi semnat documente prin care banii proveniți din creditele neperformante de la Banca de Economii ar fi ajuns în off-shore-urile lui Plahotniuc.

Anticoruptie.md
09/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii