„Port-pașaportul” lui Plahotniuc riscă să stea după gratii

Anticoruptie.md
02/07/2022
Sergiu Răilean, foto:facebook.com

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu sprijinul Serviciului de Informații și Securitate, au încheiat acțiunile de urmărire penală în privința fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), Sergiu Răilean. Învinuit de emiterea a zeci de buletine de identitate și pașapoarte cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților – persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Răilean riscă închisoare.

Mai exact, procurorii PCCOCS îi incriminează acestuia comiterea a două infracțiuni – depășirea atribuțiilor de serviciu și falsul în acte publice. Potrivit legii penale, pedeapsa prevăzută pentru prima infracțiune este detenția în închisoare pentru un termen de la 6 la 10 ani, iar pentru a doua – amendă de până la 117.500 lei sau închisoare de la 1 la 6 ani. În ambele cazuri - cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, însă, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat statului prin infracțiunile incriminate, procurorii PCCOCS au dispus aplicarea măsurilor asiguratorii. De asemenea, trebuie menționat faptul că învinuirea adusă fostului director al Agenției vizează comiterea faptelor investigate în favoarea organizației criminale „Plahotniuc.” În ceea ce privește complicii la comiterea infracțiunilor investigate, urmărirea penală este în fază finală.

Fostul șef al Agenţiei Servicii Publice (ASP), Sergiu Răilean, a fost reținut pe 3 mai pe un termen de 72 de ore, după ce procurorii şi mascaţii de la SIS au descins cu percheziţii în peste 50 de locaţii. Răilean este bănuit de abuz în serviciu la procurarea blanchetelor pentru paşapoarte, odată cu el fiind reţinuţi alţi patru suspecţi. În dosar mai figurează un alt fost director al ASP, Vladislav Zara, care s-ar afla în afara ţării.

Portalul Anticoruptie.md a semnalat abuzurile, informând  că Agenția Servicii Publice intenționează să achiziționeze blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate în valoare de peste 525 milioane de lei, în condițiile în care are în rezervă aproape jumătate de milion, care îi ajung pentru un an.  Achiziția era formată dint-un singur lot, deși valoarea acesteia era foarte mare.

Anticoruptie.md
02/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii