Prima condamnare în dosarul Laundromat // Cu ce sentință s-a ales ex-judecătorul Igor Vornicescu

Mariana Colun
24/02/2021
Foto: CIJM

Fostul magistrat de la Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău, Igor Vornicescu, este primul inculpat în dosarul Laundromat care și-a primit sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Hotărârea a fost pronunțată miercuri de un complet format din judecătorii Irina Țonov, Viorica Dodon și Alexei Paniș. Vornicescu însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală. 

În același timp, magistrații au scos de pe rol acțiunea civilă înaintată de acuzatorul de stat, privind anularea ordonanței judecătorești emise de Vornicescu, ca fiind depusă de o persoană neîmputernicită.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, procurora Mariana Botezat a declarat că va face cunoștință cu sentința motivată, dar probabil nu o va contesta, întrucât aceasta este conformă cu solicitarea ei de condamnare. La rândul său, avocatul inculpatului, Anatolie Bacalâm, a declarat că va ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău.

Cauza penală în care este vizat Igor Vornicescu, care împreună cu alți 14 judecători a fost acuzat de implicare în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, a fost expediată în judecată în februarie 2017. Inculpații erau învinuiți de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Ulterior, cauzele au fost disjunse, iar în septembrie 2020, procurora Mirandolina Sușițcaia a emis ordonanță privind scoaterea de sub urmărire penale a mai multor foști judecători, inclusiv Igor Vornicescu, în dosarul disjuns în care acesta era urmărit pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că, în perioada anilor 2010 - 2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. Din schemă au făcut parte cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Schema moldovenească de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Rusia funcționa în felul următor: în baza solicitărilor unor firme off-shore din Marea Britanie, Belize, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau Scoția, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai Republicii Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

Igor Vornicescu decidea, pe 15 februarie 2011, să legalizeze o datorie de 200 de milioane de dolari în favoarea „Ronida Invest LLP” din Marea Britanie (dosarul nr. 2p/o-126/11). Moldoveanul „dator” figurează în ordonanță ca fiind Veaceslav Kolenkovski din Chișinău. Unele acte depuse la dosarul judecat de Vornicescu sunt în limba engleză, nu sunt traduse și nici autentificate (!).

Mariana Colun
24/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii