Primul judecător condamnat pentru luare de mită, disculpat de Curtea de Apel

Anticoruptie.md
15/02/2016
Gheorghe Popa. Foto: Zdg.md

Gheorghe Popa, primul magistrat prins în flagrant cu mită şi condamnat în 2014 de către Judecătoria sectorului Buiucani la şapte ani de închisoare cu executare, a fost achitat săptămâna trecută de Curtea de Apel Chişinău. Instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti, suspendat din funcţie, nu constituie infracţiune, ci contravenţie, iar procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie.

Judecătorul Gheorghe Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul de serviciu din cadrul Judecătoriei Teleneşti, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului. După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său de serviciu, Gheorghe Popa a primit banii de la apărător, fiind documentat şi reţinut în flagrant.

"Procuratura consideră vădit ilegală hotărârea instanţei de apel, îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici pe cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti, la fel documentat şi reţinut în flagrant în momentul primirii mitei", se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

După pronunţarea deciziei motivate a Curţii de Apel Chişinău, procurorii o vor contesta cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

Anticoruptie.md
15/02/2016Become a Patron!

Comentarii