Procuratura a reluat urmărirea penală în cazurile Salemi, Butmalai și Luncașu după declarațiile lui Cristian Rizea

Ilie Gulca
06/05/2021

Procuratura Generală a luat act de declarațiile făcute, în cadrul emisiunii televizate „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, de către fostul deputat român Cristian Rizea. Acesta a spus că fostul deputat PLDM, Ion Butmalai, precum și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați.

„Înainte să decidă răpirea sau asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rosario Salemi, Iurie Luncașu, să sune pe la Washington și să întrebe dacă e bine”, a spus Rizea la „Secretele Puterii” ca mesaj adresat lui Vladimir Plahotniuc.

„Asta vă spun. Eu nu vreau să mă sinucid. Dacă mă găsiți în ipostază de genul ăsta, să știți că responsabili sunt Dodon și Plahotniuc.”

Invocând faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art. 2871 CPP, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări să organizeze reluarea urmăririi penale.

„Procurorii responsabili urmează să îl citeze și să îl audieze în calitate de martor pe Cristian Rizea pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Deputatul PLDM Ion Butmalai a fost găsit împușcat în curtea casei sale din Cahul pe 9 decembrie 2014. Cadavrul acestuia a fost găsit de soția sa, care a alertat oamenii legii.

Inspectoratul General al Poliției și Procuratura au anunțat că deputatul s-ar fi sinucis. Cu toate astea, rudele lui Butmalai au spus că ar fi vorba de un omor. Dosarul morții lui Ion Butmalai a fost clasat peste aproape un an.

Omul de afaceri Iurie Luncașu este cunoscut pentru faptul că făcea parte din anturajul lui Plahotniuc. El a fost găsit împușcat, pe 17 august 2019, din propriul pistol de model Astra, pe care îl deținea legal.

Poliția a fost alertată la ora 20.07 de către șoferul businessmanului, Boris Babin. Acesta a declarat polițiștilor că i-a telefonat de Luncașu în jurul orei 19.00 și i-a cerut să-l ducă la aer curat în afara orașului.

În timp ce se deplasau pe un câmp, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprescă și să scrie pe o foaie următorul mesaj: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Apoi a scos pistolul și s-a împușcat în cap.

Cântărețul și omul de afaceri italian Saro Salemi a fost găsit strangulat în parcul din str. Liviu Deleanu din Chişinău, pe 25 septembrie 2013. El trăia de mai mulţi ani în Chişinău, avea trei afaceri şi a fondat alte cinci în metalurgie, cultură şi imobiliare şi fonduri de investiţii. Dosarul morții acestuia a fost suspendat din cauza că  nu a fost  identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire.

Fostul deputat PSD din România, Cristian Rizea, a fost acționat în judecată de către procurorii anticorupție din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pentru fals în declarații în momentul cererii pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova pe care a cerut-o în 2017.

Ilie Gulca
06/05/2021Become a Patron!

Comentarii