Procurorii au descins la șeful Direcției investigații Sud a INI, Sergiu Solovei. Ce bunuri a declarat acesta în ultimii ani

Ilie Gulca
12/08/2022
Captură de ecran: https://ziuadeazi.md/

Procurorii anticorupție, oficiul Sud, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție a MAI, au descins cu opt percheziții la șeful Direcției investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații, Sergiu Solovei, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Acțiunile oamenilor legii se desfășoară în contextul perchezițiilor legate de contrabanda cu țigări.

„Perchezițiile se desfășoară în biroul de serviciu, domiciliu, încăperi nelocative, automobil și sediul unei companii private”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Sergiu Solovei a fost numit șef de secție în cadrul Inspectoratului General al Politiei, Inspectoratul Național de Investigații, pe 1 august 2014. Direcția Investigații Sud deservește nouă raioane, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Vulcănești.

Pentru anul 2021, Solovei a declarat circa 50 de terenuri, dintre care 39 au fost obținute în același an prin donație. El a mai trecut în declarație două apartamente și două garajuri, un Lexus NX 300 h, cumpărat în 2019 cu 784.000 de lei.

În același an, el a vândut un Volvo XC 90 cu 12.000 de lei și un lot cadastral cu 28.000 de euro.    

Verificările la Sergiu Solovei se desfășoară după cele 25 de percheziții, în șase localități din Republica Moldova, în cazul de contrabandă cu țigarete înregistrat la punctul de trecere a frontieră Vulcănești-Vinogradovca, unde au fost depistate recent peste 3,8 milioane țigări.

„Perchezițiile au avut loc la domiciliile, în automobilele fondatorilor și administratorilor unor companii cu activitate în domeniul importului, producerii și comercializării produselor din tutungerie, precum și la sediile, oficiile, secțiile de producere, depozitele și magazinele comerciale”, a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Pe 1 august, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au deconspirat o schemă de contrabandă la punctul Vulcănești – peste 3,8 milioane țigări de diferite mărci comerciale și cu timbru de acciză autohtonă.

Este vorba de un camion cu remorcă înregistrat în România, care avea o ușă sigilată, așa cum camionul se afla în tranzit - spațiu în care fusese camuflată marfa de contrabandă.

Ilie Gulca
12/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii