Procurorii se opun eliberării din închisoare a apropiatului lui Plahotniuc, fostul director SIS, Vasile Botnari

Ilie Gulca
22/06/2022
Vasile Botnari

Procurorii anticorupție au contestat, miercuri, la Curtea de Apel Chișinău o încheiere a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind înlocuirea arestului preventiv al fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, un apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, cu arestul la domiciliu. Cauza penală pe numele lui Botnari are la bază o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice care a dezvăluit că actualele imobile ale acestuia au ajuns în proprietatea sa în perioada în care a deţinut funcţii de demnitate publică.

Vasile Botnari s-a aflat în arest preventiv până pe 20 iunie, când Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să îi înlocuiască măsura preventivă cu arestul la domiciliu.

Procurorii au solicitat miercuri prelungirea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile, motivând recursul prin netemeinicia deciziei instanței din 20 iunie.

„La eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința persoanei vizate, instanța de judecată nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Pe 29 martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la patru imobile și într-un automobil în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.

Fostul director al SIS a revenit la sfârșitul lui aprilie curent în penitenciar după ce Curtea de Apel Chişinău anulase o decizie a Judecătoriei Chişinău, care l-a plasat în arest la domiciliu.

Inițial, Botnari şi-a executat mandatul în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, după care a fost încarcerat la Penitenciarul nr. 13.

Apropiatul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc este bănuit că, în perioada 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, în scopul de a-și ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal, a pus în aplicare un plan infracțional ce consta în procurarea pentru sine a unor bunuri mobile și imobile prin intermediul unor persoane interpuse și înscrierea fictivă a  dreptului de proprietate pe numele rudelor sau a persoanelor de încredere.

Potrivit unei anchete realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în martie 2021, actualele terenuri şi imobile ale lui Vasile Botnari au ajuns în proprietatea acestuia în perioada în care a deţinut funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc.

Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vreo locuinţă. Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său chiar dacă familia sa avea afaceri, iar în unele dintre acestea soţia sa, Natalia, figura în calitate de administratoare.

Vasile Botnari deţine, din mai 2004, o cotă de 30% din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplârie.

În 2008, Natalia Botnari a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei.

Ilie Gulca
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii