Procurorii ucraineni au început procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon

Anticoruptie.md
15/08/2016
Veaceslav Platon, la ședința de judecată a Curții de Apel Kiev din 9 august 2016. Sursa foto: pravovest.kiev.ua

Procurorii ucraineni au primit deja documentele pentru a începe procedura de extrădare a controversatului om  de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată pentru pravovest.kiev.ua de către procurorii care se ocupă de caz. Astfel, zilele următoare, aceștia ar urma să se adreseze instanței de judecată cu solicitarea de a permite extrădarea lui Platon autorităților din Republica Moldova.

Marțea trecută, Curtea de Apel Kiev a menținut hotărârea de judecată a primei instanțe prin care Platon a fost plasat în arest pentru 40 de zile. Totodată, judecătorii au ignorat argumentele avocaților businessmanului prin care aceștia au încercat să demonstreze că Platon este cetățean ucrainean. Potrivit avocatului Denis Șkiptan, instanța a reținut drept probă doar o scrisoare venită din partea șefului Direcției sectorului Popelneansk a Serviciului de stat de migrație din regiunea Jitomirskoe, Ucraina, prin care acesta comunică faptul că în arhiva instituției nu a fost găsit formularul-tip pe care ar fi trebuit să îl îndeplinească Veaceslav Platon pentru a solicita redobândirea cetățeniei ucrainene.

Avocații lui Platon consideră acest argument drept insuficient, dat fiind faptul că un asemenea formular este îndeplinit doar de cetățenii străini care solicită cetățenia Ucrainei sau de către persoanele fără o altă cetățenie. Platon însă ar fi solicitat redobândirea cetățeniei ucrainene în baza pașaportului sovietic. De asemenea, argumentează ei, există mai multe dovezi că pașaportul eliberat pe numele lui Veaceslav Platon de autoritățile ucrainene este autentic. Spre exemplu, răspunsuri anterioare oferite de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei despre lipsa antecedentelor penale pe numele lui Platon, document solicitat în momentul în care omul de afaceri a cerut schimbarea numelui din Platon în Kobalev. „Răspunsul oferit de minister demonstrează că Platon figura în bazele de date ale instituției în calitate de cetățean al Ucrainei”, a precizat Denis Șkiptan, opinând că instituțiile de drept din Ucraina fac tot posibilul pentru a da curs solicitării părții moldovenești de extrădare a businessmanului.

Veaceslav Platon figurează în calitate de bănuit într-un dosar inițiat de procurorii Anticorupție din Republica Moldova privind furtul de la Banca de Economii și complicitate în așa-zisa „spălătorie rusească”. Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni. Înainte de a fi arestat, Platon a reușit să acorde un interviu portalului Anticoruptie.md, în cadrul căruia a dezvăluit că deține mai multe documente și probe care demonstrează implicarea lui Vlad Plahtoniuc în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Platon a mai declarat că intenționează să depună mărturii pe acest caz în fața oamenilor legii din SUA care investighează jaful bancar din Republica Moldova.

Afirmațiile omului de afaceri au fost confirmate și de o scrisoare adresată de compania americană Frontier Solutions procurorului general al Ucrainei. Instituția solicita ca extrădarea lui Veaceslav Platon autorităților de la Chişinău să fie amânată până când businessmanul va depune mărturii în cadrul anchetei pornite în SUA în legătură cu furtul de un miliard de dolari din băncile moldovenești. Două săptămâni în urmă, reprezentanții Frontier Solutions s-au deplasat la Kiev pentru a discuta cu Platon.

Anterior, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, ne-a declarat că procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon nu mai depinde de autoritățile de la Chișinău, toate documentele necesare fiind deja expediate părții ucrainene.

Anticoruptie.md
15/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii