Veaceslav Platon, despre dosarul din SUA pe faptul furtului de la BEM, rolul lui Vlad Plahotniuc în fraudele bancare și dezvăluirile lui Mihail Gofman

Mariana Rață
2016-07-25 15:02:00
Veaceslav Platon. Foto: zdg.md

Omul de afaceri Veaceslav Platon a comentat, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, acuzațiile lansate de procurori luni, 25 iulie, privind implicarea lui în furtul de la Banca de Economii. Platon explică motivele pentru care instituțiile de drept au pornit vânătoarea împotriva lui, cum a fost implicat el în situația de la BEM, ce rol a avut Serghei Iaralov și ce temeri are Vladimir Plahotniuc.

Anticoruptie.md: Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a anunțat astăzi că pe numele dumneavoastră a fost pornit un dosar penal. Sunteți acuzat de implicare în „furtul miliardului”. Cum comentați?

Veaceslav Platon: Eu nu-l pot acuza pe procurorul Viorel Morari pentru acuzațiile lansate, pentru că el este un instrument al lui Vlad Plahotniuc.

Totuși, se știe că ați cumpărat acțiuni de la Banca de Economii câțiva ani în urmă.

Este adevărat, eu și partenerii mei am achiziționat acțiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acțiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acțiunile pe care el le-a furat de la Țopi (Victor şi Viorel Ţopa - n.r.), iar eu le-am vândut apoi lui Șor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea organelor de drept. Noi am fost nevoiți să le vindem.

Viorel Morari afirmă că firme apropiate dumneavoastră ar fi contractat credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei de la BEM. Este adevărat?

Niciodată, nici eu, nici companiile mele nu au luat credit de la BEM.

Cum comentați declarațiile șefului Procuraturii Anticorupție că între furtul din sistemul bancar moldovenesc, așa-zisa „spălătorie rusească” și dumneavoastră există interconexiuni?

Eu despre legătura asta nu știu nimic. Dacă domnul Morari știe ceva, este bine. Eu știu foarte bine însă că nu am nicio legătură cu furtul miliardului și dacă Morari mă învinuiește, este clar la comanda cui o face.

Problema e că toți știu că Vlad Plahotniuc stă în spatele furtului miliardului. Eu mă pregăteam să fac depoziții pe acest caz pentru organele de drept de peste hotare. Am date despre faptul cum a fost realizat furtul, de ce a avut loc. Am vrut să declar asta oficial organelor de drept din alte țări și o voi face. Acțiunile procurorilor de acum au drept scop să prevină și să împiedice depozițiile mele. Vedeți cu ce viteză au acționat procurorii? Pe mine nimeni nu m-a chemat la Procuratură, nu m-a citat, nimeni nu m-a telefonat. Pur și simplu au obținut o hotărâre judecătorească pentru a nu-mi permite să plec peste hotare, să nu vorbesc cu procurorii europeni, organele de anchetă.

Vă referiți la organele de anchetă americane? Este adevărat că pe cazul furtului din sistemul bancar moldovenesc a fost pornit un dosar penal în SUA?

Inclusiv americane. Ca să știți, de persoana domnului Plahotniuc se interesează nu numai organele de drept din Statele Unite, dar și cele dintr-un șir de state din Europa. Din câte știu eu, dosarul din SUA există.

Știți ceva despre implicarea lui Serghei Iaralov în furtul miliardului?

Eu știu că Iaralov a participat nemijlocit în asta. El nu a inventat nimic, nu este niciun fel de „creier” al jafului. El lucrează pentru Plahotniuc, este un manager angajat și execută ceea ce i se spune. În prezent, Iaralov se află în Republica Moldova.

Dumneavoastră spuneți că dețineți anumite documente cu referire la jaful din sistemul bancar. Aceste documente demonstrează implicarea lui Plahotniuc în furt?

Există foarte multe probe indirecte. Oameni care umblau și făceau tot felul de lucruri din numele lui, demnitari de stat, cum ar fi fosta conducere a Băncii Naționale, conducătorii unor întreprinderi de stat care, cu două săptămâni înainte de falimentul băncii, au fost obligate să transfere depozitele la BEM. Toate acestea indică, direct sau indirect, asupra implicării lui Plahotniuc. Încercările lui de acum de a da vina pe unii sau pe alții este un show, ușor de înțeles pentru orice persoană care gândește rațional. Cea mai importantă grijă a lui în prezent este să reușească să-și facă președinte de republică o persoană loială și să mai stea la guvernare doi ani. Nimic mai mult.

Îl cunoașteți pe Mihail Gofman? Unele voci afirmă că el ar acționa din numele dumneavoastră.

Toate persecutările îndreptate împotriva mea sunt generate tocmai de această convingere a lor că în spatele dezvăluirilor lui Gofman aș sta eu. Eu aș regiza aceste dezvăluiri.

Și totuși aveți vreo legătură cu aceste dezvăluiri?

Eu voi organiza o conferință de presă în viitorul apropiat și voi explica totul. Desigur, conferința nu va avea loc în Republica Moldova.

Se vorbește că la Chișinău va fi o toamnă fierbinte...

Nu știu ce va fi la toamnă, dar pot să vă spun că nici într-o țară din lume, chiar și din cele africane, poporul nu ar fi permis să fie condus de un astfel de dictator, un om atât de imoral. Oamenii nu ar fi așteptat toamna ca să înlăture o astfel de guvernare.

Se fac presiuni asupra membrilor familiei dumneavoastră?

Sigur că se fac. Fiul meu este în Republica Moldova. Vlad Plahotniuc afirmă mereu că are un principiu moral, să nu se răfuiască cu membrii familiei. Deocamdată, își respectă acest principiu. Vom vedea ce va face mai departe.

Vă mulțumesc!

Mariana Rață
2016-07-25 15:02:00

Comentarii