Procurorul general interimar a scăpat de a doua plângere penală

Julieta Saviţchi
29/08/2022
Nadejda Busuioc şi Dumitru Robu Colaj

Procurora anticorupţie, Nadejda Busuioc, a emis luni o ordonanţă prin care a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe faptele expuse în sesizarea lui Sorin Stati privind pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general interimar Dumitru Robu. Motivul refuzului este că nu există faptul vreunei infracțiuni prevăzute de legea penală.

„Presupusa bănuială rezonabilă cu privire la comiterea unor pretinse acte de corupție sau altor pretinse acțiuni ilegale de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, s-a bazat în exclusivitate pe cele declarate de Sorin Stati, care nu a putut aduce careva mijloace materiale de probă în confirmarea celor invocate. Stați a declarat că nu a fost prezent la evenimentele relatate ca fiind ilegale, ci în majoritatea cazurilor a relatat opiniei publice presupusele fapte infracționale la care nu a fost martor direct, dar care i-au fost aduse la cunoștință de către sursele de informații din cadrul organelor de drept cu scopul de a fi făcute publice”, a argumentat Busuioc decizia luată.

Acuzatoarea și-a motivat soluția şi prin faptul că „în cadrul investigației efectuate a fost demonstrat cu certitudine faptul că alegațiile domnului Sorin Stati referitor la pretinsele acte de corupție comise de către domnul Dumitru Robu nu corespund adevărului, fiind infirmate în totalitate prin probele administrate legal în cadrul prezentului proces penal”.

Refuzul procurorului în pornirea urmăririi penale poate fi contestat la procurorul ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, l-a denunţat pe Robu că în perioada februarie-decembrie 2011 a mușamalizat cazul unui agent economic, care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică care aparținea întreprinderii. 

CSP a decis să transmită cererea de recuzare semnată de Stati procurorului ierarhic superior Nadejdei Busuioc. Ulterior, Stati a solicitat recuzarea Nadejdei Busuioc pe motiv că aceştia au lucrat în Procuratura Anticorupţie în perioada când statul era capturat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Sorin Stati a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că va contesta ordonanţa de refuz.

CSP a desemnat-o pe Nadejda Busuioc să examineze şi plângerea ex-primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Fostul edil l-a acuzat pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit fostului primar general al municipiului Chișinău, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

Nadejda Busuioc a refuzat să examineze sesizarea fostului primar de Chișinău pe motiv că asemenea categorie de adresări se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior.

Julieta Saviţchi
29/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii