Procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatelor Tauber și Apostolova

Anticoruptie.md
16/09/2019

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat luni ridicarea imunității parlamentare a deputatelor din Partidul Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, „în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală”. Numele celor două persoane figurează în raportul Kroll I și Krol II și se află printre beneficiarii fraudei bancare.

Speakerul Legislativului, Zinaida Greceanîi, a solicitat președintelui Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, să convoace ședința acestei comisii. În același timp, deputatele vizate au fost invitate să fie audiate „pentru a-și prezenta punctul de vedere față de ceea ce li se impută de către procurorul general interimar”.

Cele două deputate au declarat pentru presă că s-au așteptat, de trei luni, la acest lucru și că vor colabora cu organele de anchetă.

Potrivit raportului Kroll 1, numele Marinei Tauber apare alături de alți acționari ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Investigatorii dau sursele de finanțare ale mai multor persoane care, în 2012, deveneau acționari minoritari la bancă. Astfel, o bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni.

În cadrul unei dezbateri electorale, organizate în aprilie curent de postul de televiziune Pro TV, Marina Tauber a declară că nu a luat credite. „Am fost într-adevăr acționara băncii Unibank. Banca a falimentat și nu cred că pentru acționari aceasta este o noutate pozitivă. Eu nu cred că e o problemă dacă am luat de undeva credite și am cumpărat acțiuni. Nu cred că este o temă pentru discuțiile publice de unde îmi iau eu bani pentru afacerile mele. Am accesat credite pentru a cumpăra acțiuni”, a subliniat Tauber. Ea însă a refuzat să spună dacă le-a întors. „Este confidențial”, a declarat atunci primărița de la Jora de Mijloc.

Reghina Apostolova apare în primul raport Kroll în lista de persoane private care au cumpărat în 2013 acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank.

Această bancă este considerată una dintre cele trei instituții financiare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova, ajunse să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro.

Într-o dezbatere de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, Reghina Apostolova a declarat că a întors toate creditele și că nu are probleme cu legea. „Da, cu adevărat am fost un mic acționar al Unibank. Am luat un credit. În țara noastră e permis acest lucru. Am returnat totul. Nu am probleme cu legea și justiția”, a declarat Apostolova. 

Anticoruptie.md
16/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii