Cine este Marina Tauber, cea care a agresat jurnaliștii de la Radio Orhei

Anticoruptie.md
09/08/2018
Marina Tauber. Foto: protv.md

Marina Tauber, cea care săptămâna trecută a agresat, în cadrul unei acțiuni de protest, la Orhei, jurnaliștii de la Radio Orhei, chemând la violență și răfuială cu presa incomodă, este primărița localității Jora de Mijloc, raionul Orhei, și vicepreședintă a Partidului „Șor”. Numele Marinei Tauber, anterior președintă a Federației de Tenis din Moldova, figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Ea a fost acuzată de liderii partidului PAS că ar fi cheltuit surse nedeclarate oficial în cadrul campaniei electorale din luna mai curent.

În timpul unui protest organizat pe data de 5 august, la Orhei, când mai mulți susținători ai lui Ilan Șor, aduși organizat din alte localități, au luat cu asalt sediul improvizat al Platformei DA și PAS de la Orhei, Marina Tauber a agresat verbal și a lovit cu mătura o jurnalistă de la Radio Orhei care încerca să discute cu oamenii. Ulterior, protestatari, îndemnați de Marina Rauber, l-au agresat pe un alt jurnalist de la același post de radio. Din imaginile video care au apărut pe rețelele de socializare se vede clar cum reprezentanta Partidului „Șor”, primărița comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, și colegul său de partid, Pavel Verejanu, instigă participanții la protest împotriva jurnalistei postului Radio Orhei, Tatiana Djamanov: „Ia – Djamanov, cu mătura!”, „Radio Orhei la gunoi!”, „Radio Orhei ,afară!”, „Du-te de aici!”. Înarmați cu mături, alți manifestanți au urmat îndemnul Marinei Tauber şi au îmbrâncit-o pe jurnalistă.

Mai multe organizații de media au condamnat comportamentul agresiv al reprezentanților Partidului „Șor”, care au atacat verbal și fizic jurnaliștii postului Radio Orhei și i-au împiedicat să reflecte manifestația organizată de către această formațiune politică și au cerut Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii să investigheze cu minuțiozitate acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au instigat participanții la manifestația din 5 august de la Orhei împotriva jurnaliștilor de la Radio Orhei, împiedicându-i să-și exercite nestingherit meseria.

Amenințări la adresa jurnaliștilor incomozi au fost făcute și de către liderul formațiunii politice, Ilan Șor, la 20 iulie curent, în cadrul unei alte acțiuni de protest.

Alegerile de la Jora de Mijloc și cheltuielile trecute cu vederea

Marina Tauber a devenit primăriță în Jora de Mijloc din raionul Orhei, în cadrul alegerilor locale anticipate din 20 mai curent, și va conduce localitatea până în 2019, când vor fi organizate alegeri locale ordinare. Ea a acumulat 1.048 de voturi, echivalentul a 61 la sută din sufragii, câștigând funcția de primar din primul tur. Contracandidații Marinei Tauber pentru fotoliul de primar în această localitate au fost Serghei Morozan (PSRM) şi Lucia Terenti (PDM).

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a depus o contestație la Judecătoria Orhei în care a cerut anularea alegerilor din Jora de Mijloc, pe motiv că acestea ar fi avut loc cu grave încălcări ale legislației electorale, făcând trimitere la un raport al Asociației Promo-LEX. „Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii. Și asta fără a lua în calcul coruperea alegătorilor din ziua votării, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, dronele care au survolat cerul Jorei de Mijloc în ziua alegerilor, precum și alte încălcări grave”, declara atunci Maia Sandu, lidera PAS. Autorii contestației făceau trimitere și la șase concerte organizate de Partidul „Șor” la Jora de Mijloc, la care au cântat Brio Sonores, Igor Cuciuc, Ian Raiburg, Coști Burlacu, Corina Țepeș, Olga Ciolacu, Catharsis, Gheorghe Țopa, Ady, Doina Sulac, Vitalie Dani, Aura, Anatol Mârzenco, Doinița Gherman, Kapushon, Anastasia Lazariuc, Zdob și Zdub, Ionel Istrati, Nătălița Olaru, Natan, precum și la cheltuieli pentru scene mobile, lumini, sonorizare, focuri de artificii și cadouri.

Cu toate acestea, atât instanța de fond de la Orhei, cât și Curtea de Apel Chișinău, au menținut validarea alegerilor din Jora de Mijloc. Curtea de Apel Chișinău a respins contestația depusă de Maia Sandu, pe motiv că aceasta nu avea calitatea de concurent electoral la alegerile locale noi ale primarului Jora de Mijloc și respectiv nu era în drept să depună o contestație. „La contestaţie nu au fost anexate probe pertinente şi admisibile întru confirmarea celor invocate de contestatar. […] Alegațiile referitor la depășirea plafonului maxim stabilit pentru circumscripţia respectivă a cheltuielilor nu a fost stabilit de către organul competent”, se mai arată în decizia motivată emisă de magistrații Curții de Apel.

Tudor Golub: „Pentru campania electorală de la Jora de Mijloc s-au cheltuit 300 de mii de euro”

Și reprezentanți ai Partidului Democrat din raionul Orhei au criticat modul în care și-a făcut campanie electorală Marina Tauber. Președintele raionului, Tudor Golub, reprezentant al PD, a declarat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Rezina, că Marina Tauber ar fi cheltuit circa 300 de mii de euro în cadrul campaniei electorale. „Cei care au contestat alegerile de la Jora de Mijloc și spuneau că acolo s-au cheltuit circa 200 de mii de lei... e o prostie. Acolo s-au cheltuit, din sursele pe care le avem, cel puțin 300 de mii de euro, pentru că numai concertul din ultima seară, de vineri, a costat peste o sută de mii de dolari. N-o să vină Zdob și Zdub să cânte pentru mulțumesc. Nu a veni niciun eurodeputat de la Strasbourg cu charter până la Jori ca să se plimbe pentru mulțumesc. Dacă nu o să luăm atitudine civică în legătură cu ce se întâmplă acum în satele noastre, vă asigur că formațiunea asta de „șoricei” va fi majoritară în următorul Parlament, iar aceștia nu au niciun fel de scrupule”, a declarat Tudor Golub.

Raportul Kroll 1 și implicarea în frauda bancară

Numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, ea numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare. Potrivit raportului, Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă. Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni. 

În cadrul unei dezbateri electorale, organizate în aprilie curent de postul de televiziune Pro TV, Marina Tauber a confirmat că a luat credite de la banca ABLV din Letonia. „Eu nu am luat niciun credit. Eu am fost într-adevăr acționara băncii Unibank. Este adevărat. Banca a devenit bancrotă și nu cred că pentru acționari aceasta este o noutate pozitivă. Eu nu cred că e o problemă dacă eu am luat undeva credite și am cumpărat acțiuni. De unde eu îmi iau bani pentru afacerile mele nu cred că este o temă pentru discuțiile publice. Am accesat credite pentru a cumpăra acțiuni”, a subliniat Tauber. Ea însă a refuzat să spună dacă le-a întors. „Este confidențial”, a declarat atunci primărița de la Jora de Mijloc.

Venituri modeste și datorii către mama vitregă a lui Ilan Șor

În declarația de avere și interese personale pentru 2017, depusă de Marina Tauber după ce a câștigat alegerile la Jora de Mijloc, a fost trecut un salariu de doar 39 de mii de lei (echivalentul a circa 3.000 de lei pe lună) din activitatea de directoare la Școala Sportivă Specializată Republicană de Tenis. Potrivit documentului, Tauber mai deține din 2007, o cotă-parte de 7/18 dintr-un apartament de 72,8 m.p, care ar costa 496. 027 de lei, iar din 2015, are în posesie și folosință un apartament de 97,7 m.p., care ar costa 619. 845 de lei.

Tauber mai deține 4,6% din acțiuni la Unibank, bancă aflată în proces de lichidare, precum și 51 % la SRL Play Inn, societate pe care a fondat-o în 2016 împreună cu Igor Potîrniche. În 2013, primărița de la Jora de Mijloc a contractat un credit cu suma inițială de 150.554 de lei, iar în 2017 a împrumutat de la Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor, șeful său de partid, 450.000 de lei, pe care trebuie să-I întoarcă, fără dobândă, până în 2020.

UPDATE 21 octombrie: Moldovenii din Veneția au huiduit-o duminică, 21 octombrie, pe vicepreședinta Partidului Șor, primarul de la Jora de Mijloc, Marina Tauber, la intrarea în clădirea unde urma să aibă loc un concert organizat de formațiunea primarului de la Orhei pentru diasporă. Mulțimea a scandat „Șor la pușcărie”, „Unde-i miliardul?” și „Jos mafia”. 

„Nu vă e rușine să veniți în Italia? Nu aveți nicio valoare aici”, i-a spus una dintre protestatare Marinei Tauber. La rândul său, cea din urmă le-a reproșat manifestanților că sunt agresivi și că nu știu să facă altceva decât să strige. „Eu personal am reparat grădinițele în comuna pe care o conduc”, a spus Marina Tauber. „Cu ai cui bani? De unde i-ați luat? Din miliardul furat?”, au întrebat-o oamenii.

Mai multe detalii în materialul ”Video // Diaspora din Veneția a huiduit-o pe Marina Tauber la concertul organizat de Ilan Șor” 

 Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Anticoruptie.md
09/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii