Doc // Răsturnare de situație în dosarul șefului Pieței „Curcubeu”. CSJ a casat decizia Curții de Apel Chișinău

Mariana Colun
13/08/2019

Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis recursul avocatului șefului Pieței „Curcubeu”, Serghei Cosovan, și au casat decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, din noiembrie 2018. Totodată, judecătorii au dispus rejudecarea cauzei de aceeași instanță, în alt complet de judecată. Decizia integrală a CSJ fost pronunțată la 8 august curent.

În motivarea deciziei, Colegiul penal lărgit al CSJ a ajuns la concluzia că instanța de apel nu a elucidat fapte importante pentru soluționarea justă şi promptă a cauzei lui Serghei Cosovan. De asemenea, CSJ susține că magistrații nu au pătruns în esența problemei și au acceptat concluzii de ordin general, statuate de prima instanța, cu privire la conținutul probelor administrate şi cercetate în cadrul ședinței de judecată, fapt care a dus la pronunțarea unei hotărâri insuficient motivate.

„Colegiul constată că instanța de apel insuficient și-a motivat decizia pronunțată, examinând cauza penală cu abateri de la normele de procedură, neapreciind probele care urmau să fie cercetate, sub toate aspectele și neelucidând toate circumstanțele și chestiunile importante pentru justa soluționare a cauzei. Instanța de apel nu s-a pronunțat asupra tuturor motivelor invocate în apelul apărării, iar hotărârea atacată nu cuprinde motivele pe care se întemeiază soluția, astfel că decizia contestată prezintă neîndoielnic deficiențe sub aspectul motivării”.

„În asemenea circumstanțe, Colegiul conchide că instanța de apel a comis erori de drept, care nu pot fi corectate de către instanța de recurs. Prin urmare, decizia contestată urmează a fi casată total, cu remiterea cauzei la rejudecare în aceeași instanță, în alt complet de judecată”, se mai arată în decizia motivată a CSJ.

Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, Serghei Cosovan, șeful Pieței „Curcubeu” din centrul Capitalei, a fost condamnat la șapte ani cu executare, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de prima instanță și l-a obligat pe inculpat să restituie prejudiciul de 8.000 de euro.

Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta - 5.500 de euro. Serghei Cosovan a pledat nevinovat și a declarat că dosarul este fabricat. 

Serghei Cosovan a fost încătușat în octombrie 2017 și deținut în Penitenciarul - spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

Mariana Colun
13/08/2019Follow us on Telegram

Comentarii