Reacție la investigația CIJM. Judecătorul Ion Ghizdari și-a argumentat donațiile generoase primite de la părinți și socri

Tatiana Gherța
26/04/2023
colaj CIJM

O investigație Anticoruptie.md, în care era dezvăluit fenomenul donațiilor care ajung în conturile magistraților, a devenit subiectul unei sesizări în adresa Autorității Naționale de Integritate (ANI). Instituția a inițiat verificării averii unuia dintre protagoniștii anchetei jurnalistice, și anume a judecătorului Ion Ghizdari, care în 2020 s-a ales cu donații din partea părinților și socrilor în sumă totală de 100 000 lei.  ANI a constatat lipsa încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, după ce magistratul a explicat proveniența banilor.

În cadrul investigației „Sponsorii bogați ai magistraților”, jurnaliștii CIJM au făcut referire la donațiile raportate de magistrați în declarațiile lor de avere și interese personale. Așadar, potrivit datelor culese din declarațiile prezentate pentru anul 2020, jurnaliștii au constatat că fiecare al cincilea judecător din Republica Moldova a raportat că a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropriate.

În lista beneficiarilor de donații se regăsea și judecătorul din cadrul Judecătoriei Ungheni, Ion Ghizdari. În materialul publicat de anticoruptie.md se menționa că „în anul 2020 dl Ion Ghizdari de la Judecătoria Ungheni a fost beneficiarul unor donații în valoare de 111.700 mii lei. Banii au venit de la părinții, respectiv socrii magistratului. Această informație a și reprezentat sursa de la care pornit inițierea controlului.

Potrivit răspunsului pe care l-a oferit Ghizdari inspectorului de integritate, donația  a venit de la părinți și socri, câte 50 de mii de lei fiecare.

Disponibilitatea financiară a părinților săi a fost argumentată prin faptul că aceștia dețin patentă de întreprinzător de aproximativ 20 de ani și desfășoară activitatea de întreprinzători, având gherete în piața din mun. Ungheni. Acesta a mai menționat că titularii patentei nu au obligația să declare veniturile din activitatea desfășurată, respectiv unica dovadă este plata pentru taxa de eliberare a patentei. Cât despre sursele financiare ale socrilor, magistratul a menționat că în 2020 socrii au înregistrat din salariu un venit în mărime de 363.816 mii lei, surse confirmate prin informațiile emise de angajator.

În actul de constatare emis de ANI, se menționează faptul că suma respectivelor donații a fost de 100 000 lei și nu 111.700, așa cu era specificat în materialul publicat de anticoruptie.md, „iar în contextul procedurii de control dl Ion Ghizdari a prezentat copii de pe mai multe acte justificate care susțin disponibilitatea financiară a părinților și socrilor de a efectua în 2020 donațiile în cauză”.

 

 

Tatiana Gherța
26/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii