Rezultatele perchezițiilor la fostul ministru Pavel Voicu, la fostul șef al ARM, Gheorghe Tretiacov, și la firmele din grupurile Trans-Oil și Zernoff

Ilie Gulca
29/07/2022
Fostul ministru de Interne, Pavel Voicu, și fostul director al Agenția Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov

Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI au descins, vineri, în peste 12 locații la foștii și actualii angajați ai Agenției Rezerve Materiale din subordinea aceluiași minister, inclusiv la fostul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, și fostul director al Agenției Rezerve Materiale (ARM), Gheorghe Tretiacov. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au reconstituit etapele afacerii scandaloase cu grâul din rezerva de stat în aprilie 2021. 

Oamenii legii au mai efectuat percheziții la administratorii și oficiile entităților economice care au obținut și exportat grâul alimentar din rezervele de stat - Ancom Agro, companie din grupul Zernoff, și Agrofloris-Nord din grupul Trans-Oil. 

Unii actori implicați în schemele menționate, precizează sursa citată, au fost citați la Procuratura Anticorupție, pentru a fi audiați în calitate de bănuit pe marginea circumstanțelor cazului investigat.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul abuzului de serviciu admis de angajați ai Agenției Rezerve Materiale.

În această perioadă, Agenția Rezerve Materiale a fost condusă de Gheorghe Tretiacov, fost angajat al MAI cu un trecut penal. În 2012, mai multe organizații non-guvernamentale pentru drepturile omului l-au acuzat că a furnizat miliției de la Tiraspol datele personale ale familiei unui om de afaceri arestat ilegal de regimul nerecunoscut din stânga Nistrului.

În mai 2020, în timpul mandatului lui Pavel Voicu la MAI, Tretiacov a fost numit director adjunct al Agenţiei Rezerve Materiale, structură subordonată MAI. Trei luni mai târziu, acesta a preluat și interimatul funcției de director al Agenţiei.

El a plecat din fruntea Agenției în septembrie 2021, după instalarea PAS la guvernare.

În cazul afacerii cu grâu, oamenii legii susțin că persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și membrii grupurilor de lucru create în cadrul ARM „privind eliberarea/recepționarea grâului alimentar din/în rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”, în perioada anului 2021, prin folosirea intenționată a situației de serviciu, au cauzat daune în proporții considerabile drepturilor/intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice rezidente și instituțiilor statului.

În fapt, una dintre dimensiunile investigate în cadrul cauzei penale vizează eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în cantitate de 16.855 (roada anului 2016) păstrat timp de cinci ani la un elevator deținut de un agent economic rezident - Ancom Agro din Gura Camencii, Florești.

„Grâul a ajuns în proprietatea agentului economic care păstra producția agricolă contra sumei de 68,5 milioane de lei, care apoi l-a revândut unei companii din cadrul unui holding (Trans-Oil) specializat în exporturi de produse cerealiere. Cei din urmă au exportat grâul contra sumei de 79,2 milioane de lei. Profitul obținut de aceste entități a fost aproximativ 10,7 milioane de lei (inclusiv TVA)”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au reușit să reconstituie etapele acestei afaceri scandaloase.

La 5 martie 2021, Ancom Agro, companie din grupul Zernoff, și Agrofloris-Nord din grupul Trans-Oil au semnat un contract de vânzare-cumpărare a celor 16.855 de tone. Prețul per tonă a fost stabilit la 4.600 de lei. Astfel, valoarea afacerii se ridica la 77.534.122 de lei.

Conform înțelegerii, Agrofloris Nord se angaja să efectueze o plată prealabilă în valoare de 62.027.297 de lei până la 11 martie 2021.

Astfel, la 12 martie 2021, Ancom Agro a depus o garanție bancară în valoare de 68.596.489 de lei, garanție prevăzută pentru achiziționarea grâului din rezerva de stat.

Trei zile mai târziu, pe 15 martie 2021, Ancom Agro achitat statului 35.836.046 de lei pentru 13.484 de tone, iar pe 24 martie – alte 13.484.168 de lei pentru încă 3.371 de tone, ceea ce constituie în total 16.855 de tone.

Comisionul pentru această afacere a constituit 28.213.908 lei, bani care au intrat în conturile firmei Ancom Agro din partea Agrofloris Nord. Astfel, Ancom Angro a cumpărat de la stat grâul cu 2.926 de lei per tonă și l-a vândut cu 4.600 de lei la Agrofloris Nord din grupul Grupul Trans-Oil.

Procurorii subliniază că în urma acestor operațiuni, exportatorul, Trans-Oil, a beneficiat de restituirea TVA din buget pentru perioada fiscală în care a obținut grâul alimentar din rezervele de stat (martie 2021), în valoare de 5,6 milioane de lei.

Prin urmare, Trans-Oil și-a recuperat astfel o parte din banii plătiți către Zernoff.

Mai mult, o investigație desfășurată de Consiliul Concurenței pe marginea modului în care Agenția Rezerve Materiale a eliberat grâul alimentar din rezerva de stat în primul semestru al anului 2021 denotă fapte de favorizare a companiei care deține silozul, Ancom Agro, și restrângerea concurenței de către angajații Agenției.

„Faptele anticoncurențiale admise de ARM au cauzat lipsa grâului pe piață la prețuri rezonabile (în primul semestru al anului 2021), ceea ce a determinat ca unii solicitanți ai grâului din rezervele de stat să majoreze prețul de comercializare a produselor de panificație”, concluzionează sursa citată.

În urma perchezițiilor, au fost depistate și ridicate documente vamale, fiscale, contabile și de transport, acte de ordin procedural și decizional din cadrul instituției publice care a eliberat grâul alimentar agentului economic favorizat, registre, telefoane mobile, suporturi electronice cu informații și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

Ilie Gulca
29/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii