Rusia, condamnată la CEDO în cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliția de la Tiraspol

Anticoruptie.md
09/01/2020
Foto: jurnal.md

Guvernul Federației Ruse va achita 46.000 de euro drept despăgubiri, într-o nouă cauză, făcută publică marți, legată de încălcarea drepturilor omului, în cauza Ilie Cazac și Stela Surchicean. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Pentru încălcările admise, Înalta Curte a dispus încasarea sumei de 42.000 de euro cu titlu de prejudicii morale și 4.000 de euro costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Potrivit Asociației Promo-LEX, care a reprezentat reclamanții la CEDO, Ilie Cazac a fost răpit de către miliția transnistreană la începutul lui 2010. Tânărul, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administrației ilegale de la Tiraspol. Pe 19 martie 2010, el a fost „reținut” la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

La 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani închisoare. Timp de mai bine de un an și jumătate părinții tânărului, avocați din cadrul Asociației Promo-LEX, dar și o serie de organizații internaționale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către liderul regiunii separatist.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat că Federația Rusă a violat articolele care prevăd interzicerea torturii, dreptul la libertate și siguranță și dreptul la un proces echitabil.

Anticoruptie.md
09/01/2020

Comentarii