Scandalul cu iz penal din CSM// Noul membru, Iulian Muntean: „Dosarul, pur și simplu, nu există”

Tatiana Gherța
21/09/2023
captura video

După ce în presă au apărut informații despre faptul că noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, înaintat de Legislativ, este vizat într-un dosar de corupție, partea acuzată a venit cu explicații. Muntean spune că dosarul pornit în vara anului 2018 a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM. 

În iunie 2018 Centrul Național Anticorupție anunța despre deconspirarea afacerii unei rețele de corupție, formate din persoane publice din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova și mai mulți intermediari. Ultimii erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen. Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului de la 1000 de lei până la 550 de euro, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEMîn principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Unul dintre cei 80 de persoane implicate în schemă ar fi fost Iulian Muntean. Acesta a recunoscut că a fost supus unei percheziții și că i-a fost prezentată ordonanța de punere sub învinuire, doar că după asta nu a mai urmat nimic. 

„În vara anului 2018, am fost supus unei perchiziții, în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat. Doar s-au ridicat un laptop, 2 telefoane mobile și mijloace financiare în valoare nesemnificativă, păstrate în safeu, care ulterior, în decurs de 10 zile au fost restituite. Fiind invitat la PA (în luna septembrie 2018) și fiindu-mi prezentată așa numita ordonanță de punere sub învinuire, le-am spus că nu sunt implicat în nicio schemă, acesta fiind unicul și ultimul meu contact cu PA”, a precizat Muntean.

În acest context, avocatul susține că atunci a fost ținta regimului Plahotniuc, întrucât nu era de acord cu „regulile” regimului. 

„Acest asa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze dacă nu ești de acord cu așa numitele “reguli” ale regimului sau, de exemplu, daca refuzi să te implici în campania electorală de partea partidului democrat”, a punctat membrul CSM. 

Potrivit avocatului, faptul că dosarul nu se regăsește în nici o bază de date dă de înțeles că acesta a fost unul fabricat și că „dosarul, pur și simplu, nu există”. Iar adevăratul motiv pentru care a fost adus în atenția publică acest dosar inexistent este cel de intimidare, a transmis Muntean. 

„Având în vedere toate aceste circumstanțe, nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida. Dar, așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea partidului democrat și, ulterior, ”întâmplător", din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public”, a conchis avocatul.

Cu o reacție la informațiile apărute a venit și membrul CSM, Ion Guzun. Acesta a transmis pentru realitatea.md că nu știa despre acest dosar, dar a precizat că va „propune spre discuție acest subiect în cadrul CSM”.

Precizăm că Iulian Muntean a obținut licență în electromecanică în anul 2000 și licență în drept în anul 2003. A activat ca economist-coordonator în Serviciul „Știință” din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova între 2003 – 2006. În perioada 2006 – 2022, a fost lector la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea „Perspectiva – INT” și Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Din 2022, este lector la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Muntean este avocat licențiat și membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova din 2011. În anul 2009 a obținut titlul de doctor în drept. 

În data de 7 septembrie curent, Iulian Muntean a fost numit de Parlament în funcția de membru al CSM. 

 

Tatiana Gherța
21/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii