Scandalul interceptărilor ilegale // Procuratura a pornit trei dosare penale

Anticoruptie.md
02/09/2019

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a dispus luni pornirea a trei cauze penale în privința interceptărilor ilegale, admise în dosarele penale instrumentate în perioada anilor 2017-2019 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Interceptările au vizat mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi alte persoane publice, suspectați de „organizarea şi conducerea unor acțiuni de dezordine în masă”. Cazul a fost scos la iveală de o investigație jurnalistică.

Dosarele penale se vor afla în gestiunea Procuraturii Anticorupție. La începutul lunii august 2019, Procuratura Generală a inițiat verificarea legalității dispunerii, autorizării şi efectuării interceptărilor în trei cauze penale instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. 

Într-un comunicat de presă se precizează că procurorii au constatat mai multe omisiuni în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în viaţa personală şi de familie. Acestea au avut loc prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, cu folosirea situației de serviciu.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a lichidat Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, cunoscută drept Direcția a 5-a. Oficialul a menționat că angajații Direcției a 5-a au efectuat, în perioada 1 ianuarie 2017–8 iulie curent, 28.958 de operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal. 

Anticoruptie.md
02/09/2019

Comentarii