Ședința preliminară în cazul fostului premier Filat a fost amânată. O judecătoare s-a abținut să judece cauza

Julieta Savițchi
31/01/2019
Privesc.eu

Prima ședință în dosarul intentat fostului premier Vlad Filat pentru spălare de bani nu a avut loc din cauza că judecătorul raportor, Valentina Garabagiu, s-a abținut să judece cauza. Din acest motiv, Filat, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13, nu a fost escortat în instanță.

Ședința preliminară a fost reprogramată pentru 6 februarie. Fostul premier urmează să fie judecat de un complet format din trei magistrate – Djeta Chistol, Olga Ionașco și Tatiana Bivol. Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că nu știe motivele abținerii magistratei Garabagiu. „Am fost și noi surprinși, am aflat abia aseară. Încă nu am reușit să studiem documentele”, a precizat apărătorul, care a adăugat că va insista ca procesul să fie public.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță cu două săptămâni în urmă. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei bani proveniți de la fosta Bancă de Economii.

Vlad Filat pledează nevinovat. Avocatul său consideră că dosarul poartă un caracter vădit electoral odată ce a fost trimis în judecată în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie curent.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut la 16 octombrie 2015 în incinta Parlamentului. După un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție. Filat a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta bunuri în valoare de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Filat a respins acuzațiile și susține că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi Vladimir Plahotniuc. Fostul președinte al PLDM a contestat sentința, precum și condițiile de detenție la CEDO. La începutul anului curent, Curtea Europeană l-a informat pe fostul premier că plângerile sale vor fi examinate în mod prioritar.

Julieta Savițchi
31/01/2019

Comentarii