Serviciul Vamal constată implicarea unor autorități publice în schema de contrabandă cu anabolizante

Mariana Colun
01/04/2016
Foto: border.gov.md

Serviciul Vamal constată „o participare semnificativă a unor autorități publice, iar uneori chiar imposibilitatea efecturării unui control vamal detaliat” în schema de contrabandă cu anabolizante. Concluzia vine după ce Serviciul Vamal a examinat sesizarea publicată pe Harta Corupției, în care era descrisă detaliat această schemă.

Serviciul Vamal anunță că în schemă sunt implicate, de regulă, persoane fizice, mai ales cetățeni ai Republicii Moldova care se deplasează în România. „Metoda de comitere este nedeclararea prin tăinuirea mărfurilor în locuri special amenajate sau adaptate scopului dat, prin trecerea frauduloasă a mărfurilor fiind utilizate, preponderent, postul vamal Sculeni și postul vamal Leușeni”, se mai arată în răspunsul Serviciului Vamal.

Acesta susține că în schema de contrabandă cu anabolizante un rol semnificativ l-ar avea unele autorități publice, care ar pune în dificultate maximă sau chiar ar face imposibilă efectuarea unui control vamal detaliat. „Reieșind din genul de activitate, precum și de modul de operare al ÎS „Poșta Moldovei”, există o serie de mecanisme care permit ambalarea și sigilarea mărfurilor fără prezența colaboratorului vamal, ulterior acestea fiind deplasate la postul vamal Aeroport, sector „Cargo”, unde sunt suspuse doar controlului de securitate aeronautică și a poliției de frontieră, organul vamal fiind limitat doar la aprecierea vizuală și numerică a ambalajului (de regulă saci poștali)”, precizează Serviciul Vamal.

Potrivit acestuia, există și un dosar penal care a fost pornit după ce, la 7 februarie, în jurul orei 01.00, în zona de control vamal al postului Aeroport, au fost descoperite 387 de colete poștale, nedeclarate organului vamal, în care erau produse medicamentoase care se presupune că au acțiune anabolică. Produsele urmau să fie transportate pe cursa Chișinău-Frankfurt. „În prezent procedura penală se efectuează în strânsă colaborare cu organele de restort, iar acoperirea operativă pe dosar o face Serviciul de Informații și Securitate”, precizează Serviciul Vamal.

La fel, persoanele angajate în cadrul Serviciului Vamal, vizate în sesizarea de pe Harta Corupției, au fost supuse procesului de rotații de cadre, pentru a exclude influența sau implicarea acestora în acțiuni frauduloase, folosindu-și funcția deținută.

Am contactat conducerea ÎS „Poșta Moldovei”, pentru a primi o reacție la acuzațiile aduse. „Pe marginea acestui caz, organele de drept desfășoară ancheta care va stabili toate circumstanțele. Oferim suportul necesar, dar cu concluzii urmează să vină organele de drept la finalul anchetei”, ne-a răspuns administrația instituției.

Serviciul Vamal a examinat cazul după ce prim-ministrul Pavel Filip a solicitat mai multor instituții să investigheze detaliile descrise în sesizarea plasată pe Harta Corupției privind schema de contrabandă cu anabolizante. 

Potrivit informațiilor din sesizare, funcționari de rang înalt din cadrul Serviciului Vamal, MAI, precum și SIS, dar și oameni de afaceri din domeniul farmaceutic ar fi implicați într-o schemă de contrabandă cu anabolizante. Autorii sesizării susțin că un sac de substanțe anabolizante ar costa în jur de 50.000 de dolari. Cea mai mare cantitate transportată de către persoanele implicate ar fi fost de 22 de saci, ceea ce constituie un profit de 2,2 milioane de euro.

Mariana Colun
01/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii