Statul va aloca peste 3 milioane de euro pentru Arena Chișinău în 2021. Când va fi deschis obiectivul pentru vizitatori

Irina Odobescu
22/12/2021
Foto: chisinauarena.md

Guvernul Republicii Moldova a votat, miercuri, achitarea tranșei de peste 3 milioane de euro, echivalentul a peste 63 milioane de lei, conform parteneriatului public-privat, pentru Arena Chișnău. Oficialii cred că Arena Chișinău ar putea fi dată în exploatare în primăvara anului viitor.

„Parteneriatul public-privat privind Arena Chișinău a fost semnat într-o perioadă când la guvernare era regimul Plahotniuc. Contractul protejează în mod special partenerul privat”, a declarat viceprim-minstru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Spînu a mai spus că organele de drept trebuie să facă claritate despre modul cum a fost semnat acest parteneriat public-privat și cine se face responsabil de acest parteneriat.

Până la primăvară, atunci când se estimează să fie dat în exploatare acest obiectiv, rămâne de construit drumul de acces. Viceprim-ministrul a mai zis că neplata banilor ar însemna penalități financiare pentru Republica Moldova.  

Procuratura Anticorupție a informat, la sfârșitul lunii septembrie curent, prim-ministra Natalia Gavrilița că nu a depistat relații de rudenie și de afaceri dubioase în cazul Arenei Chișinău și nici măcar nu a constatat prejudicii provocate statului în urma încheierii acestui parteneriat public-privat.   

Deși reclamă că nu a avut acces la devizul de cheltuieli, la procesele-verbale privind lucrările executate, volumul și valoarea lucrărilor executate, Procuratura Anticorupție susține că nu a stabilit relații de afaceri, rudenie sau de altă natură între subiecții responsabili de implementarea parteneriatului public-privat Arena Chișinău.

Mai mult, procurorii au tras concluzia că acest contract public-privat nu a provocat „prejudicii directe intereselor publice”.       

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, cel care a făcut public răspunsul Procuraturii Anticorupție, a calificat rezultatele obținute de procurori drept „penibile”.

„În loc de 10 hectare, necesare pentru construcția Arenei, de la Colegiul Vitivinicol Stăuceni, au fost sustrase, fără nicio explicație plauzibilă, peste 69 de hectare agricole. Statul nu a primit niciun bănuț pentru excluderea pământului din circuitul agricol. Doar aici CNA a putut calcula lesne prejudiciul pentru diferența de 59 hectare”, semnalează fostul parlamentar.  

Pe 25 august curent, Guvernul a decis să amâne alocarea a peste 67 de milioane de lei pentru finalizarea construcției Arena Chișinău. Premierul Natalia Gavrilița și-a motivat decizia prin necesitatea ca Procuratura Generală să spună mai întâi ce statut procesual au persoanele implicate în semnarea acestui contract păgubos.

Irina Odobescu
22/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii