Suspans în dosarul lui Chiril Lucinschi

Viorica Mija
22/04/2023
Colaj CIJM

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a redistribuit dosarul în care fostul deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi este învinuit de spălare de bani. Cauza a trecut în gestiunea magistratei Djeta Chistol, după ce Ion Morozan a demisionat în urma atingerii plafonului de vărstă. Totuși, la aproape doi ani din momentul în care instanța de apel a trimis cauza la reexaminare, dosarul este în faza preliminară, fără să existe semnalmentele vreunui bilanț judiciar. Anterior, într-o declarație pentru Anticoruptie.md, magistraţii de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani,  au respins ideea că ar tergiversa intenţionat examinarea dosarelor de rezonanță, inclusiv pe cel al lui Chiril Lucinschi, invocând volumul mare de muncă.

Prin hotărârea din 09 iulie 2021, Curtea de Apel Chișinău  a trimis la reexaminare dosarul inițiat pentru fals în declarații și spălare de bani pe numele fostului deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi. Cauza a ajuns în gestiunea judecătorului Ion Morozan.

După ce a fost trimis la rejudecare, în dosarul penal deschis pe numele lui Chiril Lucinschi a avut loc doar o ședință, în data de 19 septembrie 2022. Deși a fost declarată deschisă, ședința a fost întreruptă la solicitarea inculpatului. Chiril Lucinschi a solicitat termen pentru a prezenta procurorului întrebări asupra învinuirii.

Din data de 28 noiembrie 2022, toate ședințele au fost întrerupte, iar după ce judecătorul Ion Morozan a depus cerere de demisie, cauza a fost redistribuită magistratei Djeta Chistol. Prima ședință în noua componență a completului, programată pentru 26 ianuarie 2023, nu a avut loc. Cum a decurs examinarea ulterioară nu este clar, deoarece lipsesc  informațiile despre următoarele trei ședințe, chiar dacă  instanța este obligată să le completeze. Părțile sunt așteptate în instanță în data de 25 aprilie.

Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost reţinut de procurorii anticorupție la 25 mai 2017, fiind bănuit de implicare în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, ar fi transferat unei companii afiliată fostului deputat 440.000 de dolari care ar fi fost sustrași de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, care ar fi asociată lui Lucinschi, ar fi beneficiat de un alt credit de la Unibank, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, a transferat aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

La 4 aprilie 2018, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Chiril Lucinschi la 5 ani şi 6 luni de închisoare, executarea sentinţei fiind amânat când va intra în vigoare.

Condamnarea a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău. Mai multe şedinţe de judecată au fost cu scântei, instanţa respingând cererile părţii apărării, inclusiv privind efectuarea expertizei economico-financiare. Situaţia s-a schimbat după retragerea PDM de la guvernare şi, în special după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general. Chiril Lucinschi a fost inclus într-o listă a persoanelor persecutate, cu dosare pe criterii politice.

La 9 iulie 2021, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia instanţei de fond şi a trimis dosarul la rejudecare în prima instanţă

Fostul deputat pledează nevinovat şi susţine că nu s-a ocupat niciodată cu spălarea banilor. Lucinschi a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că a aşteptat ca procurorii să-şi retragă acuzaţiile din dosarul care i-ar fi fost fabricat.

Viorica Mija
22/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii