Târgul AKP–PDM nu a mai mers. O companie conectată la partidul lui Erdogan, despre care a scris Anticoruptie.md, a fost scoasă din schemele cu ambulanțele

Ilie Gulca
06/09/2021

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anulat recent procedura de achiziție a 22 de ambulanțe de tip B (4x4), în valoare de peste 31 de milioane de lei, în care unul dintre ofertanți era compania turcă Das Ambulans, despre care Anticoruptie.md a dezvăluit într-o anchetă că este o companie obscură conectată la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. Das Ambulans a câștigat licitații în perioada guvernului Pavel Filip pentru livrarea a 168 de autosanitare până la sfârșitul anului curent.

Autoritățile moldovenești au anunțat la începutul lui aprilie curent procedura de achiziție a 22 de ambulanțe de prim ajutor de tip B (4x4). Acestea urmau să fie livrate până pe 1 decembrie 2021.

Până la termenul limită de depunere a ofertelor, pe 27 iunie 2021, a depus documentele doar un singur ofertant – o companie mixtă din Turcia formată din DAS Ambulans şi Ve Cenaze. Cele două firme sunt reprezentate în Moldova de Deniauto SRL. Oferta de preț pentru cele 22 de ambulanțe era de 36,78 milioane de lei, mai mare cu 5,7 milioane de lei decât era prevăzut de procedura de achiziție, potrivit estimărilor reporterilor Portalului mold-street.md.

Pe 19 iulie 2021, grupul de lucru pentru achiziționarea dispozitivelor medicale din cadrul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anulat procedura de achiziție publică. Motivul invocat de autorități a fost faptul că ofertantul nu ar putea să asigure livrarea ambulanțelor în termenul prevăzut, ceea ce ar semnifica modificarea ofertei după termenul limită de deschidere.

Cele două companii turcești și reprezentanță lor moldovenească au contestat decizia grupului de lucru la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Numai că Agenția a respins contestația din cauza că Deniauto SRL a modificat oferta după termenul limită de deschidere a ofertelor, şi anume imposibilitatea livrării ambulanțelor de prim ajutor tip „B” (4x4) până la termenul limită – 01.12.2021.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a dezvăluit în cadrul unei anchete că Das Ambulans este o firmă obscură conectată la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan.

Mai mult, potrivit constatărilor experților și registrelor consultate de reporterii CIJM, Das Ambulans nu are experiență în asamblarea ambulanțelor. Das Ambulans are obiect de activitate servicii de transport, încărcare, depozitare și, în cele din urmă, de ambulanță. Iar ambulanțele livrate Moldovei sunt asamblate într-un garaj din Adana, oraș situat la hotarul cu Siria.

Faptul că licitația privind achiziția celor 168 de ambulanțe s-a desfășurat în condiții netransparente a fost semnalat de o altă companie din Turcia, EMS Mobil Sistemler, care a participat la același tender. Reprezentații EMS Mobil Sistemler au declarat pentru CIJM că au suspectat o „tentativă de fraudare”.

„Zvonul a fost atunci că licitația din R. Moldova a fost trucată. Cel puțin, așa s-a vorbit la noi în firmă, nu știu mai multe detalii. Și pe noi ne-a surprins decizia din R. Moldova”, ne-a spus telefonic un reprezentant al companiei oferta căreia a fost respinsă. 

EMS Sistemler este o societate de reputație internațională care operează în Turcia, Germania, Emiratele Arabe Unite și SUA. Toate demersurile și probele adresate Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție nu s-au soldat cu nimic.

Ilie Gulca
06/09/2021Become a Patron!

Comentarii