Tergiversare în dosarul Viorel Morari. Fostul şef de la Procuratura Anticorupţie a depus plângere pe acuzator

Julieta Saviţchi
12/07/2022
CIJM

Judecătoria Chişinău a amânat, marţi, pentru a şasea oară consecutiv şedinţa de judectă în dosarul în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu. În anul curent nu a avut loc nicio şedinţă în dosarul respectiv. Viorel Morari a solicitat atragerea la răspundere disciplinară a procurorului pe caz.

Şedinţa programată pentru marţi a fost amânată la solicitarea procurorului pe caz, Vladislav Căruceru, care şi-a motivat absenţa prin faptul că se află în concediu. Căruceru a solicitat să fie amânată şi şedinţa de judecată din 28 aprilie anul curent, pentru ca să facă cunoştinţă cu dosarul după ce a fost desemnat să preia dosarul de la procurora Elena Ceruţa, bănuită de complicitate cu Alexandr Stoianoglo la absolvirea de pedeapsă a controversatului afacerist Veaceslav Platon.

„Am verificat şi am aflat că procurorul Căruceru nu a fost să facă cunoştinţă cu dosarul. Procesul durează de mai bine de doi ani. Eu rămân blocat. Am depus anterior o plângere la Inspecţia Procurorilor pe Căruceru, dar au respins-o. Am impresia că nici nu au examinat-o. Eu am contestat decizia Inspecţiei la Colegiul de disciplină şi etică”, a declarat Viorel Morari la solicitarea portalului Anticorupţie.md.

Vladislav Căruceru nu a fost găsit la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

Examinarea dosarului în care Viorel Morari, fost şef al Procuraturii Anticorupţie, este învinuit de abuz în serviciu, bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Deşi în anul curent urmau să aibă loc şase şedinţe de judecată, toate au fost amânate – două la solicitarea procurorului, iar patru , pe motiv că un magistrat era în concediu de boală.

Următoarea şedinţă a fost programată pentru data de 4 octombrie.

Ultima şedinţă la care s-a examinat fondul cauzei a avut loc la 1 noiembrie 2021. În cadrul şedinţei a fost audiat martorul Mircea Ciobanu, cel care l-a denunţat pe Viorel Morari. Acesta a recunoscut în şedinţă că procurora Renata Anici i-a sugerat răspunsurile în timp ce îl audia. Atunci avocaţii lui Veaceslav Platon au înrerupt audierea martorului şi au depus o cerere de recuzare a unei magistrate.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului. Avocaţii lui Veaceslav Platon, cu statut de parte vătămată în dosarul respectiv, au depus mai multe cereri de recuzare şi au încercat strămutarea cauzei la o altă instanţă.

Situaţia s-a agravat şi mai mult după ce Platon a fugit în iulie 2021 în Marea Britanie, iar o instanţă a eliberat mandat de arestare şi l-a dat în urmărire generală.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un al judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul.

La începutul anului curent, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare, făcând posibilă achitarea controversatului afacerist. În locul Elenei Ceruţa a fost numit acuzatorul Vladislav Căruceru.

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

Afaceristul Veaceslav Platon solicită despăgubiri de 300 milioane de dolari de la fostul șef al Procuraturii Anticorupțiepentru că acesta ar fi dat curs plângerea depusă de Vladimir Plahotniuc pe numele său. Pretențiile lui Platon se regăsesc în dosarul penal intentat lui Viorel Morari.


 

Julieta Saviţchi
12/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii