Trei ani de la moartea lui Andrei Brăguță. Avocații, nemulțumiți de tergiversarea dosarelor

Julieta Savițchi
26/08/2020

Justiția nu a reușit să adopte o decizie irevocabilă în cazul decesului, în august 2017, a lui Andrei Brăguță, tânărul aflat în custodia statului. Avocații familiei Brăguță și-au exprimat nemulțumirea, susținând că justiția bate pasul pe loc. Asta cu toate că au fost intentate mai multe dosare penale și contravenționale.

Apărătorii au făcut și un bilanț, în care se arată că în dosarele Brăguță au fost programate cel puțin 140 de ședințe, dintre care peste o sută dintre ele nu au avut loc, fiind amânate de cele mai multe ori la solicitarea inculpaților și a avocaților acestora.

Vadim Vieru, avocatul Promo-LEX, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că există o sentință pronunțată de instanța de fond doar în cazul primul dosar intentat în cazul morții lui Brăguță, în care au fost condamnați patru deținuți și trei polițiști. Sentința a fost contestată și dosarul se află de mai mult de un an la Curtea de Apel Chișinău, iar ședințele sunt amânate de la o dată la alta.

Avocatul Victor Munteanu a făcut referință la cel de al doilea dosar penal în cazul morții lui Brăguță, în care sunt învinuiți 13 polițiști. Deși dosarul a fost expediat în judecată la 10 ianuarie 2018, acesta se află pe rol în instanța de fond, ședințele de judecată fiind amânate, la fel, din vina inculpaților. „Nu înțelegem care este scopul tergiversării examinării cauzei dacă nu sunt prevăzute termene de prescripție pentru infracțiunea de tortură”, a declarat apărătorul.

Victoria Gamurari, avocată Promo-LEX, a comunicat că se tergiversează și examinarea celui de al treilea dosar penal intentat în cazul Brăguță, în care sunt inculpați doi medici de la Penitenciarul-spital nr.16. Dosarul a fost expediat în judecată în august 2018, iar de atunci au avut loc doar 15 ședințe de judecată, magistrații ajungând abia la etapa examinării probelor acuzării.

Andrei Brăguță, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Iurie Obadă, judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Julieta Savițchi
26/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii